18 FIGYELEM!
Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúakra károsak lehetnek.
Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves" gombra és a tartalom elérhető lesz.
Elmúltam 18 éves Nem múltam el 18 éves
KÉK FÉNY
#hátba szúrta
#Jézus
#vitapartner
Hátba szúrta a vitapartnerét, de azt állítja a vádlott, hogy ő az, aki többet szenvedett Jézustól is
​Első fokon, a dr. Gál Anikó törvényszéki bíró által vezette tanács 5 év fegyházra ítélte azt a nyírbátori férfit, aki egy szóváltást követően hátba szúrta vitapartnerét, majd az orrát is megvágva, esztétikailag maradandó sérülést okozott az egyébként rokon férfinak.

A szúrást és a vágást gyakorlatilag egy kutya ugatása váltotta ki a két szomszéd között. Az azonos családnévre hallgató vádlott és sértett 2022 novemberében azon veszett össze, hogy a vádlott kutyája a kelleténél hangosabban ugatott, amit ő szóvá tett. Csakhogy meglehetősen indulatosan - állítja a vádlott, miközben egy kés is előkerült a később megszúrt sértett zsebéből. Ebből adódóan a védekezés gyakorlatilag az, hogy jogos önvédelmi helyzet alakult ki.

A mai tárgyaláson a vádbeszéd a vádlott védekezésül előadottakat cáfolta. Az ügyész tömören ismertette a vádirati tényállást igazoló bizonyítékokat, aki az alapesetben 2-8 évig terjedő szabadságvesztés középmértéktől nagyobb büntetés kiszabását kérte a bíróságtól.

A védelem védőbeszédében csatlakozott a terhelt újabb kijelentéshez, miszerint jogos önvédelmi helyzet volt. A védő ennek tudatában a bíróságot kérte, hogy a jogos önvédelmi helyzetre való tekintettel mentse fel a terhelett a életveszélyt okozó testi sértés vádja alól.

Az egyébként erőszakos bűntett miatt több, mint hat év börtönbüntetést letöltött vádlott a per tárgyává tett cselekmény előtt négy hónappal szabadult. Volt élettársa, munkája, szobafestő-mázolóként dolgozott. A szakmát a reintegrációs programnak köszönhetően a börtönben tanulta ki.

A férfi utolsó szó jogán azt mondta, hogy ő többet szenvedett, mint Jézus a keresztfán, majd keresztet is vetett. Többször esküdözött, hogy a színtiszta igazat mondta a tárgyaláson: ő csak megvédte magát. Végül harminc perces tanácskozást követően a bíró kihirdette az ítéletet.

A férfit testi sértés bűntette miatt mondta ki bűnösnek és ítélte öt év fegyházbüntetésre, valamint öt év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre a Nyíregyházi Törvényszék.

Az ítélet tényállása szerint 2022 novemberében a vádlott szóváltásba keveredett az ittas állapotban lévő sértettel. Az összetűzés során V.Z. elővett egy kést, mellyel egy alkalommal, olyan erővel szúrta hátba a férfit, hogy annak a bordája is eltört. Miközben a sértett megpróbált felállni a földről, a vádlott a nála lévő késsel a férfi orrát is megvágta.

A sértett a bántalmazás következtében nyolc napon túl gyógyuló mellkas sérülést és bordatörést szenvedett.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott enyhítésért, védője elsősorban enyhítésért, másodsorban felmentésért, míg az ügyész súlyosításért fellebbezett.

A bíróság a vádlott letartóztatását fenntartotta.