KÉK FÉNY
#Aranyosapáti
#lakástűz
Halálos tűz: egyként gyászolják az idős Feri bácsit Aranyosapátiban
​​Az aranyosapátiak megdöbbentek a hír hallatán, miszerint Feri bácsit ma 10 óra környékén holtan találták az otthonában. Az idős férfi valószínűleg dohányzás okozta tűz miatt halt meg valamikor az éjszaka.

Péntek délelőtt érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Aranyosapátiban, a Honvéd utcában, egy hatvan négyzetméteres lakás egyik szobájában korábban tűz volt, és a helyiségben egy embert találtak, aki életét vesztette. A tűzoltók kiérkezésekor tűz már nem volt, az ingatlan egyik szobájában lévő ágy égett az egységek riasztása előtt.

Az idős férfit az egyik szomszédja találta meg, aki rendszeresen segített Feri bácsinak. Könnyeivel küszködve mondta, hogy már nem tudott segíteni rajta. A férfi az ágyban feküdt, a párnája még izzott. A szomszéd két vödör vízzel eloltotta. A szobában sűrű füst volt, alig látott, felhúzta redőnyt.

Jó ember volt a Feri bácsi, sokat segítettünk neki: fát vágtunk, boltba is jártunk neki, és rendszeresen hoztunk neki ebédet is - mondja a másik szomszéd. Nem volt beteges, legalábbis nem adta jelét, bár olykor az oldalát fájlalta.

Az idős férfi dohányzott, ma délelőtt is ott volt az ágya mellett a hamuzó, benne csikkekkel. Az eset körülményeit a katasztrófavédelem tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálja, és ilyenkor a szokott rendőrségi eljárást is lefolytatják. Rögzítenek minden nyomot. Információink szerint idegenkezűség ez idáig nem merült fel.

A lakástüzek főbb kiváltó okai között a nyílt láng használata, a meghibásodott fűtőeszközök, az elektromos zárlat és a dohányzás szerepel kiemelt helyen. A legjobb megoldás, ha füstérzékelőt működtetünk, és porral oltó készüléket szerzünk be - javasolják katasztrófavédelem munkatársai.