NAGYVILÁG
Belföld
#érpatak
Érpatak polgármesterének a sajtótájékoztatóján adtak át gyanúsítotti idézéseket
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal eljárásaival kapcsolatban mondta el az általa jogsértőnek minősített intézkedésekről véleményét pénteken Nyíregyházán az intézmény Csaló utcai épülete előtt, Orosz Mihály Zoltán, a RIA elnöke.

Orosz gyakorlatilag állandósult jelleggel hivatali és egyéb visszaélésekről beszél sajtótájékoztatóin az ellenne folyamatban lévő büntetőügyekkel kapcsolatban. Erről rendszeresen Facebook élő közvetítések keretében számol be. Így volt ez egy hete is amikoris az Egri Törvényszékre volt idézve egy sajtó-helyreigazítási perre. Itt Orosz nem kis meglepetésére három, NAV Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának munkatársa várta, hogy átadjanak Érpatak polgármesterének, Orosz Mihály Zoltánnak két ügyben két gyanúsítotti kihallgatásra szóló idézést. Az idézések átvételét Orosz megtagadta, arra hivatkozva, hogy ott a posta és küldjék a bejelentett címér.

Ilyen előzmények közepette hirdetett a Rend és Igazságosság Párt vezetője Orosz Mihály Zoltán sajtótájékoztatót péntekre a NAV nyíregyházi irodájához, ahova Érpatak önkormányzatának gépkocsijával érkezett. A NAV nyomozói még a sajtótájékoztató előtt próbáltak Orosznak kézbesíteni kettő darab idézését, költségvetési csalás ügyben, amely ügyben Orosz Mihály Zoltánt mint gyanúsított szeretnék meghallgatni a NAV nyomozói. Orosz először arra hivatkozva, hogy sajtótájékoztatót tart, nem vette át az idézéseket csak jó 40 perccel később amikor újra megpróbálkoztak a nyomozók. A nyomozók nyomatékosan felhívták a pártvezető figyelmét, hogyha nem jelenik meg az idézések előállítás lesz a vége.

Orosz a sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a párt kezdeményezi, hogy az állam nevében eljáró személyek hivatali bűncselekményei ne évülhessenek el, a hivatalokban készült köziratokat száz évig őrizzék meg. A RIA javasolja továbbá, hogy a mentelmi jogáról ne maga az illető dönthessen, az országgyűlési képviselők mentelmi jogáról is a Kúria határozhasson.