AKTUÁLIS
#ep választás
Elsöprő Fidesz-KDNP győzelem, előzetes adatok alapján 53 százalékát szerezte meg a voksoknak
A Magyar Nemzet értesülései alapján 88 százalékos feldolgozottságnál 53 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP az európai parlamenti (EP-) választáson.

A magyarnemzet.hu-n vasárnap este megjelent cikke szerint a második a Demokratikus Koalíció, amely a szavazatok 16 százalékát kapta. A lap szerint a Momentum 9 százalékon, a Jobbik 7 százalékon, az MSZP-Párbeszéd szövetség szintén 7 százalékon áll.

Az Európai Néppárt (EPP) adhatja majd a legnagyobb frakciót az Európai Parlamentben (EP) a választásokról közzétett exit pollok vasárnap esti első összesítése szerint.

Az EP mandátumbecslése alapján a konzervatív erőket tömörítő pártcsalád 173 képviselőt küldhet az Egyesült Királyság uniós kilépésének halasztása miatt a ciklus elején továbbra is 751 tagú testületbe. A második helyezett szociáldemokratáknak (S&D) az összesítés szerint 147 mandátumuk lehet.

Az előzetes adatok szerint átlagosan körülbelül 49-52 százalékos volt a részvétel, ami magasabb, mint az elmúlt húsz évben bármikor. Legutóbb, 2014-ben a részvétel 42,61 százalék volt.