PUZZLE
Életmód
#életmód
#dió
#diótej
#növényi tej
#vegán
Diótej
Régóta tervezem, hogy kipróbálom a növényi tejpótlókat, mert a tehéntejtől beteg vagyok, viszont nagyon hiányzik. A bolti változatok rettentő drágák, arról nem is szólva, hogy nem tudhatom milyen adalékanyagot tartalmaznak.

Hosszas kutakodás és több recept átnézése után a következőképpen készítettem el életem első diótejét.

Hozzávalók:

1 rész dió

2 rész víz

ízlés szerint méz, édesítőszerek, vanília, fahéj

Ha főzéshez is használni szeretnénk, akkor ne ízesítsük!

A dióra, forrón öntöttem rá a vizet, és körülbelül másfél órát hagytam állni. Ezt egész éjszakára megtehetjük, én türelmetlen voltam. Ezután összeturmixoltam a vizet a dióval, majd gézen át szűrtem, és üres ásványvizes flakonba töltöttem. (A fennmaradó diópürét fel lehet használni tetszőlegesen. Nálunk aranygaluska lesz belőle hamarosan.)

Az eredmény egy kellemesen dióízű, tejszerű folyadék, ami önmagában is nagyon finom és amin meglepődtem, hogy nagyon jól oltja a szomjúságot. Kávéban is próbáltam, igazi különlegesség a diós tejes kávé, mindenkinek szívből ajánlom.

A növényi tejek maximum 1 hétig, hűtőben tárolhatók és felhasználhatjuk sütéshez, főzéshez, akár palacsintatésztában is. Kísérletezzünk bátran. Készülhet még tejpótló mandulából, zabból, rizsből szójából, kókuszból is.

Tejérzékenyeknek, vegetáriánusoknak kifejezetten ajánlom!


Földmives Bernadett

- Friss Média -