NAGYVILÁG
Belföld
#csodaszerek
#rák
#átverés
#kuruzslók
Csodaszer ellen nincs orvosság
Kuruzslással vádolnak egy a tévékből jól ismert férfit, aki gyógyítónak, rákkutatónak adja elő magát. Tömegek hisznek benne, pedig nem is kezelhetne embereket. Éppen azzal vádolja most az ügyész, hogy vitamininjekciókat adatott be, ilyet pedig csak orvos tehet. Büntetőjogilag csak ezért tudták bíró elé vinni, pedig a tudósok szerint, áltudományával sokkal nagyobb károkat okoz.


Csodaszer ellen azonban nincs orvosság, vagyis nincs elrettentő büntetés, amellyel megvédhetnék a betegeket azoktól a nagyot mondóktól, akik igazolatlan módszereiket, ki tudja, milyen kotyvalékaikat árulják kisebb vagyonokért, reményvesztett betegeknek.

D. Tamás erdélyi nemesi család sarja. Egy danos dzsúdóbajnok, majdnem olimpikon. Világjáró feltaláló, tévés műsorvezető, író, díszdoktor. Vitézi rangja, életrajza szerint még osztrák becsületrendje is van. Névjegykártyáján az olvasható, hogy doktor, kétszeres professzor, ráadásul magiszter. Nemzetközileg elismert rákkutatónak tartja magát, a vád alapján viszont csak egy ügyes kókler.

A sok címéből egyedül a doktor igaz. D. Tamás állatorvos. Embereket nem kezelhetne, pedig az ügyészség szerint pontosan ezt tette, a vád kuruzslás. Állatorvosi diplomája alapján viselt doktori címét felhasználva azt a látszatot keltette, hogy humán orvosi végzettséggel rendelkezik, magát rákkutatónak és professzornak titulálta, ezáltal a betegeket megtévesztette.

Az egyik rendelője Lébényben van, a vád szerint már 2010-ben is fogadott ott rákbetegeket. Átnézte a leleteiket, adatlapot töltetett ki velük, majd mindenkinek mega-dózisú C-vitamint javasolt. Az ampullákat egy fővárosi patikában váltották ki a betegek, aztán egy ápoló felment a lakásukra, és beadta nekik az injekciót.

D. Tamás ártatlannak tartja magát, ügyvédje már a gyanúsítás ellen is hosszú panaszt tett, azt állítja, ügyfele a magyarság érdekében dolgozik.

A férfi 76 éves, súlyos betegségek gyötrik. A 60-as években disszidált Ausztriába, egy ígéretes cselgáncs-karriert hagyott fel az új életért. Élt az USA-ban is. Különböző tudományos intézeteket, egyetemeket is megnevez, ahol tanult, dolgozott, kutatott. Állítólag számos kitüntetést kapott. Járt tanulmányúton Kínában, és az osztrák kormány megbízásából az őserdőben is, ott kapott trópusi betegséget. Brazíliában pedig egy indián törzzsel találkozott, erről egy komplett legendát szőtt. Sikeresen megoperálta a fősámán unokáját, aki hálából különböző növényeket, kérgeket, leveleket adott neki, aztán az öreg harcos elárulta neki: az egy tea, és azt is, hogyan kell elkészíteni, és milyen hatása van. Ez az alapja D. Tamás szabadalmaztatott készítményének, ebből lett a híres teája, vitaminja, kapszulája.

D. Tamás a saját termékét is ajánlotta a betegeknek, és ez volt a nagy biznisz. A csodaszer gyártására, terjesztésre, forgalmazására külön céget alapítottak. Az ügyvezetőt tanúként hallgatja meg a bíró.

A nő arról beszélt, egy beteg havi kúrája nagyjából 40 ezer forintba került évekkel ezelőtt. Havonta több száz rendelést teljesítettek, sokmilliárdos forgalmuk volt, aztán 2011-ben lebuktak. A Gazdasági Versenyhivatal tetemes, 35 milliós forintos bírságot szabott ki rájuk, mert megtévesztették a fogyasztókat. A termék gyártását mégsem állították le, a bírság sem tartotta vissza őket. Egy másik céget alapítottak, immár Szlovákiában, és azóta is onnan lehet rendelni gyógyteát horror-áron.


Ki védi meg a betegeket, ha kell akár saját maguktól is?

A Gazdasági Versenyhivatal nemrég kampányt indított, óvatosságra intik a betegeket: ne higgyenek a rákgyógyító csodaszerekben. A szóvivő azt mondja, az elmúlt két évben tíz rákot kezelő szer forgalmazójából tizet büntettek meg.

Basa Andrea szerint ők csak a hirdetéseket vizsgálhatják. Nem is azt, hogy mi hangzik el, hanem, hogy a vásárló összességében hogyan értelmezi az üzenetet. Tipikus trükk, hogy a reklámban feltűnik például egy fehér köpenyes orvos, de olyan is előfordul, hogy egy nagy országos betegszövetség ajánlásával hitelesítették a terméket. A gyártók ilyenkor hiába fogalmaznak feltételes módban – például, hogy gyógyíthatja, vagy alkalmas lehet a mellékhatások kezelésére -, és hiába adják egy beteg szájába, hogy ő elégedett a szerrel, nem ússzák meg a bíróságot, abba azonban általában nem roppannak bele.

A GVH összesen 100 milliós bírságot szabott ki a tíz érintett cégre. Vannak köztük ismert márkák, a hirdetéseik most is futnak a tévében. A versenytörvény alapján a cégek árbevételének tizede lehet a maximális bírság, és ezt könnyedén kifizetik, aztán minden megy tovább ugyanúgy.


A szóvivő szerint mindez szélmalomharcnak tűnik, mert annyi termék van

Ezek a termékek úgy kerülhetnek piacra, hogy hivatalosan nem gyógyszerek, csak étrend-kiegészítők, ezek esetében pedig csak azt vizsgálhatják, hogy az összetevők mérgezők-e, ha nem, szabad a pálya.

Teák, gombák, speciális víz, valamilyen vitamin, vagy por – egész iparág épült a rákbetegek lehúzására. Milliárdos piac ez, külön internetes webshopok álltak rá a rákgyógyító szerek forgalmazására. A reményt árulják olyan embereknek, akik végső kétségbeesésükben bármit megadnának a gyógyulásért, vagy pár hónappal hosszabb életért, de már azért is, hogy elviselhetőbb legyen a kemoterápiával járó fájdalom.

Kásler Miklós professzor, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója szerint az a nagydóziusú C-vitamin, amit D. Tamás adatott be rendszeresen a betegeknek, mellékhatásokkal járhat. A vizelettel elvileg gyorsan kiürül a szervezetből, ám ekkora mennyiségben vesekövet is okozhat. A főorvos hangsúlyozta: a csodaszerek között van olyan is, ami kifejezetten rontja a sugár- vagy a kemoterápia hatékonyságát, arról nem is beszélve, hogy az álgyógyítók sokszor lebeszélik a betegeket a klasszikus kezelésről, és annak tragikus vége szokott lenni. D. Tamás is próbálkozott ezzel.

Boldogkői Zsolt, az Orvosi Biológiai Intézet igazgatója szerint a betegeket senki sem védi meg sarlatánoktól, véleménye szerint jogszabályokat kellene módosítani. Most, ha becsapnak valakit, kárt okoznak neki, az jogilag csalás, és keményen büntetik, ha viszont egy méregdrága tápszerrel vernek át valakit, az nem önálló bűncselekmény.

A kuruzslók ellen küzdő doktor szerint a hagyományos orvosok megítélése sokat romlott az elmúlt az években, ez komoly presztízsveszteség és a bizalomvesztés jele. Sok rákos beteg érzi úgy, neki már időből van a legkevesebb. Egy új, klasszikus gyógyszeres kezelés kifejlesztése viszont legalább 15 évig tart, és milliárdokba kerül. Ehhez képest az alternatívnak nevezett módszerek gyors, kényelmes megoldást kínálnak. Pedig legszerencsésebb esetben is jó, ha nem ártanak a kotyvalékok, azt semmi sem bizonyítja, hogy használnak is.


A sarlatánok komplett ideológiát gyártanak maguk köré

A csodadoktorok klasszikus, ám annál hatásosabb pszichológiai trükköket vetnek be. Az első pont az áldozatszerep. Visszatérő hivatkozás, hogy az orvosok és a gyógyszermaffia összeesküdtek ellenük, mert a rák kezelése hatalmas biznisz. Ők azonban tudják a gyógymódot, ezért akarják őket elhallgattatni, és a hatalmas egészségügyi lobbi ezért küzd ellenük. Minden hatósági bírságot, nyilvános leleplezést ezzel magyaráznak. A második pont a hitelesítés. Ehhez kellenek a tudományos címek, a homályos intézetek és a hálás betegek beszámolói. A főorvos szerint a média felelőssége is óriási.


Forrás: hirado.hu