KÖZÉRDEKŰ
Agrár
#meztelen csiga
#kertek
#védekezés
#vegyszer
Csigainvázió a kertekben!
Idén sokkal több a meztelen csiga a kertekben, mint az elmúlt években – olvasható az agroinform.hu-n.

Megnehezíti a védekezést, hogy az Európai Unió növényvédőszer-felhasználást szűkítő-korlátozó intézkedése miatt megváltozott a metaldehid hatóanyag toxikológiai besorolása. Ennek következtében 2021 július 31. óta szigorodtak az ezen hatóanyagot tartalmazó csigaölő készítmények megvásárlásának feltételei, azaz: megszűnt a szabadforgalmú felhasználásuk. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy igazából semmi más hatékony készítmény nem áll rendelkezésre a csigákkal szembeni küzdelemhez - írja a szerző


– Hozzánk is érkezett arról információ, hogy az ország egyes pontjain nagyon megnőtt a házatlan csiga populáció – hallottuk Hunyadi Istvántól, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnökétől. – Néhány évvel ezelőtt a házatlan csigafajok közül a spanyolcsigát neveztük ki fő károsítónak, de ma már nem feltétlen csak erről a fajról van szó, hanem általában a meztelen csigákról, melyek károsítják a kerti növényeket. Túlszaporodásuk az enyhe télnek és az elmúlt hetek csapadékos, párás időjárásának köszönhető. Illetve annak is, hogy ennek a kártevőnek a természetes ellenségei (például a varangyok) eltűnőben vannak. Hozzáteszem, a spanyolcsigát állítólag egyik állatfaj sem szereti, amelyik természetes ellensége lehetne... A termelők lehetőségei pedig korlátozottak, sajnos, a metaldehid hatóanyag hozzáférhetőségének szigorításával a kémiai védekezés lehetőségeinek a végéhez értünk.

A nagykanizsai Varga Gazda Mezőgazdasági Bolt tulajdonosa, Varga József érdeklődésünkre elmondta: a szigorítás ellenére jelentősen megnőtt a csigaölő készítmények iránti érdeklődés. Sokan panaszkodnak, hogy a nyálkás károsítók felfalnak mindent, amit a kertben találnak. Oly mértékben növekedett a kereslet, hogy volt időszak, amikor a gyártók nem győzték kapacitással, és hiánycikknek számítottak a megfelelő készítmények. Varga József ezért biztos, ami biztos, az alternatív, "házi" megoldásokat ajánlja mindenkinek.