NAGYVILÁG
Belföld
#jobbik
#botrány
BOTRÁNYOKRÓL TÁRGYALT KEDDEN A JOBBIK VEZETÉSE
A Jobbik kedden tartotta elnökségi ülését, amelyen információink szerint napirendre kerültek a párt háza táján felfordulást keltő események, egyebek mellett az úgynevezett hanukalevél, az ennek kapcsán tiltakozó vecsési pártszervezet ügye, az ózdi lehallgatási botrány, és Mirkóczki Ádám szóvivő képviselői irodaházbeli szobájának állítólagos hétfői feltörése is. Az ülés napirendjével kapcsolatos kérdéseinkre azonban a Jobbik vezetői nem reagáltak.

A hanukalevél nyomán a Szombat nevű zsidó folyóirat is közzétette álláspontját a Jobbikról. Mint ismert, a párt a hanuka alkalmából köszöntötte a magyarországi zsidóságot egy Köves Slomó rabbinak írt levélben, amelyet Vona Gábor pártelnök és Mirkóczki Ádám szóvivő írtak alá. A rabbi visszautasította a köszöntést a Jobbik korábbi antiszemita megnyilvánulásaira hivatkozva.

Forrás: MTI

A pártelnök 2014 júliusában még a palesztinok mellett emelt szót

Emlékezetes: az elnök és a szóvivő köszöntője ellen a párt vecsési és veszprémi szervezetei is szót emeltek. A vecsési elnök Vonával is élesen szembehelyezkedett, amikor trágár közleményben fejezte ki ellenérzését a hanukalevélről. Ellene fegyelmi eljárást indult, amelyről lapunk is beszámolt. Kérdésünkre Staudt Gábor, a párt etikai bizottságának elnöke közölte: a vizsgálat még nem fejeződött be.

A Szombat nevű zsidó folyóirat bár elismeri, hogy a mérséklődés irányába mutató változás tapasztalható a Jobbik kommunikációjában, Vona pártjának súlyos felelősségére emlékeztet azzal kapcsolatban, hogy az antiszemita nyelv legitimmé vált a magyar közbeszédben. Felhívja a figyelmet arra, hogy morálisan nehezen igazolható lépés lenne együttműködni a Jobbikkal annak jelenlegi formájában.

A lap álláspontja szerint hosszabb távon lehetséges a párbeszéd, ha a párt bizonyos feltételeket teljesít. A zsidó folyóirat három pontot fogalmaz meg minimumként: egyrészt a holokauszt emlékezetével kapcsolatos határozott, az euroatlanti normákkal összhangban lévő álláspont kialakítására sürget. Továbbá arra sarkallja a pártvezetést, hogy egyértelműen juttassák kifejezésre pártjuk elítélő viszonyát a nyíltan antiszemita, rasszista csoportosulásokhoz és fórumokhoz. Végül azt kéri, hogy világosan fogalmazzák meg álláspontjukat Izrael Állam létjogosultságáról, valamint a nyugati világ értékeit fenyegető iszlám fundamentalizmussal és a terrorral szemben.

-Magyar Idők-