KULTÚRA
#Szárnyas Sárkány Utcaszínházi Fesztivál
#Nyírbátor
Bátori Nyár 2018
„Nyírbátor egy több, mint 700 éves történelmi múlttal rendelkező kisváros, amely mindig is meghatározó szereplője volt a magyar történelemnek és kultúrának” - kezdte Máté Antal azt a sajtótájékoztatót, ahol bejelentettek az idei Bátori Nyár 2018 rendezvénysorozatot.

A polgármester emlékeztetett, hogy Nyírbátorban a közel ezer év alatt számos méltán híres és nemzetközileg is ismert műemlék épületet építettek, szavaival élve: „amelyek hirdetik az itt élő emberek szorgalmát, tettvágyát és a város meghatározó szerepét a térség fejlődésében.” Ezek a helyszínek az elmúlt évtizedekben meghatározó színterei lettek olyan kulturális rendezvényeknek, fesztiváloknak, amelyek méltóak az elődök hagyományaihoz.

A fesztiválok programjában, kulturális értékeiben, a fellépő művészek személyében mindig garanciát jelentettek arra, hogy a látogató - legyen az környékbeli, lakos, hazai vagy külföldi turista - magas minőségű kulturális programon vehet részt a városban.

Nyírbátor ebben az évben ünnepli második várossá válásának 45. évfordulóját, ezen alkalomból a hagyományos rendezvényeiket tovább színesítették - kifejezetten a jubileumhoz kapcsolódó programokkal.

Indokként a polgármester azt mondta, hogy így kívánják az ide látogatókkal közösen megünnepelni a város születésnapját. A programok összeállításában jelen vannak a hagyományok és az újszerű szórakozási lehetőségek. Kikapcsolódást kínálnak valamennyi korosztálynak és bíznak abban, hogy minden látogató testileg és lelkileg feltöltődve hagyja el Nyírbátort.

A programokról szólva elmondta még, hogy a sorozat első rendezvénye 2018. június 23-án a Múzeumok Éjszakája a Báthori István Múzeumban lesz. Ezt követi időrendben a Bátori Lovasnapok, majd júliusban a XXVI. Szárnyas Sárkány Fesztivál.

A fesztivál jellegzetessége a gólyalábasok, komédiások, maszkírozott vándorszínészek, hatalmas bábok jelenléte az ország minden sarkából és a világ több pontjáról. Céljuk évről évre a Szárnyas Sárkány Utcaszínházi Fesztivál keretein belül, hogy legyőzzék a Báthori család címeréből kiszökött sárkányt. Csepűrágók sokasága, bohócok, pantomim művészek, zenészek, énekmondók, színészek, mozgásszínészek, amatőrök, profik, fiatalok és idősek egyaránt az utca emberének szórakoztatásáért felelnek a rendezvény időtartama alatt.