KÉK FÉNY
Az ügyész rács mögé kívánta Bige Lászlót, a bíróság szerint ez felesleges
A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa a Bige László gyanúsítottal szemben üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette miatt indult ügyben szerdán helybenhagyta a Nyíregyházi Járásbíróság végzését, amelyben elutasította a bűnügyi felügyelet elrendelésére irányuló ügyészi indítványt.

Mint írtuk korábban, gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség Bige Lászlót május 28-án a nyíregyházi rendőrség, majd két napra bűnügyi őrizetbe vették, miközben az ügyészség kezdeményezte Bige László előzetes letartóztatását, de ennek a bíróság nem adott helyt. Az ügyészség még aznap felbelezett.

A másodfokú bíróság helyesnek tartotta az elsőfokú bíróság azon megállapítását, miszerint önmagában abból, hogy az ügyészi indítványban szereplő nyomozás tárgyát képező cselekmény akár 10 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető és a gyanúsított külföldi kapcsolatokkal rendelkezik, nem lehet alappal következtetni arra, hogy a büntetőeljárás során elérhetetlenné válna. Mivel a több éve húzódó eljárás alatt a büntetlen előéletű, rendezett személyi körülményekkel bíró gyanúsított minden alkalommal a nyomozó hatóság rendelkezésére állt, családja, vállalkozásai Magyarországhoz kötik és az eljárás során már számos tanút kihallgattak, a kényszerintézkedés elrendelésének okai nem állapíthatók meg.

A végzés végleges, a gyanúsított szabadlábon védekezhet.

A bűnügyi felügyeletet, mint személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedést a 2018. július 1-én hatályba lépett új büntetőeljárási törvény vezette be a letartóztatás alternatívájaként. A bűnügyi felügyelet gyűjtőfogalomként magában foglalja a korábban létező házi őrizet és lakhelyelhagyási tilalom szabályait, azaz a terhelt szabad mozgásához és a lakóhely, illetve tartózkodási hely szabad megválasztásához való jogot korlátozza.

A bűnügyi felügyelet a terhelt jelenlétének biztosítása, a bizonyítás megnehezítésének vagy meghiúsításának megakadályozása, illetve a bűnismétlés megakadályozása érdekében rendelhető el.

Elrendelése esetén a bíróság előírja, hogy a terhelt meghatározott területet, lakást vagy az ahhoz tartozó bekerített helyet nem hagyhatja el, vagy azt csak meghatározott célból, így különösen a mindennapi élet szokásos szükségleteinek biztosítása, munkavégzés vagy gyógykezelés céljából hagyhatja el.

Emellett lehetőség van arra is, hogy a bíróság meghatározott jellegű nyilvános helyek, rendezvények látogatásától tiltsa el a terheltet vagy előírja, hogy a terhelt bizonyos időközönként jelentkezzen a rendőrségen.