KÉK FÉNY
#terhes nő
#gyilkosság
Küzdött az életéért az a nyírkátai terhes nő, akit egy zsineggel fojtott meg a gyilkosa
​Ma szakértők meghallgatásával tovább folytatódott annak az ügynek a bizonyítási eljárása, amelyben a vádlott egy zsineggel fojtotta meg áldozatát. Ma az is kiderült, hogy a terhes nő legalább három percig küzdött az életéért.

Ma igazságügyi orvosszakértők meghallgatásával folytatódott a nyírkátai emberölés ügyének bizonyítási eljárása. Az igazságügyi elmeorvos-szakértő véleményében kifejtette, hogy a férfi nem szenved kóros elmezavarban és semmilyen olyan körülmény nem került felszínre, ami a büntethetőséget kizárná. Vagyis a férfi ép elmeállapotú és a tett idején is az volt.

Arra a kérdésre, hogy a vádlott miért nem emlékszik tettére, a szakértő azt válaszolta, hogy az emlékezet egy szubjektív dolog. Arra emlékszik az ember, amire akar, a kóros elmeállapot kizárt, így nehezen magyarázható az emlékezetkiesés.

A vádlott az első kihallgatásán ténybeli, részletes beismerő vallomást tett, de később "a nem emlékszem" kijelentés inkább a védekezés részét képezte.

A bíróság a végső mérlegelésnél fog döntést hozni és csak az ítéletből tudható meg, hogy a bizonyítási eljárás során mely vallomását veszi alapul a bíró.

Szúrt, ütött, fojtott

Az igazságügyi orvosszakértők legalább tucatnyi erőbehatásról beszéltek, de a nő halálát egyértelműen a zsinegelés okozta. Azaz a vádlott a nadrágjából kihúzott zsineget az áldozata nyakára tekerte és legalább három percig szorította. Előtte azonban két alkalommal nyakon szúrta hátulról és legalább egy alkalommal ököllel, vagy lábbal a nő arcán is bántalmazta. Ezek a sérülések a boncoláskor váltak nyilvánvalóvá.

Az is kiderült a mai tárgyaláson, hogy a nő védekezett, hiszen a kezén tipikus védekezésre utaló sérüléseket is rögzítettek a szakértők.

Az ügyészség a férfit emberölés alapesetével vádolja és mértékes indítványában a törvényi maximumot, 15 év börtönt kért. Azonban ez az ajánlat csak az előkészítő ülésig állt fenn, mivel a bíróságnak le kell folytatnia a bizonyítási eljárást, a bírót már nem köti az ügyészi indítvány. Ez azt jelenti, hogy a dr. Fintor Nóra vezette tanács akár minősítő körülményeket is feltárhat az eljárás során, ami végső esetben akár 25 év börtönt is jelenthet.