NAGYVILÁG
Külföld
​Az Európai Bizottság elkülönített 500 millió eurót az uniós lőszergyártás fokozásának támogatására
Az Európai Bizottság elkülönített 500 millió eurót az európai védelmi ipar számára, annak érdekében, hogy 2025 végére az évi lőszergyártási kapacitást kétmillió lövedékre növeljék - közölte pénteken a brüsszeli testület.

A finanszírozást a lőszergyártást támogató jogszabály (ASAP) keretében nyújtják, a bizottság 31 projektet választott ki, hogy segítse az európai ipart az érintett területeken.

A kiválasztott projektek öt területet fednek le: robbanóanyagok, lőpor, lövedékek, rakéták gyártását, valamint azok tesztelését és a felújítási tanúsításokat. A projekteket az Európai Unió és Norvégia költségvetéséből finanszírozzák. Ez a finanszírozás további ipari befektetéseket vonz majd, ami összesen mintegy 1,4 milliárd eurós beruházást eredményez az ellátási láncban - olvasható a bizottság sajtóközleményben.

Az ASAP olyan projekteket támogat, amelyek az éves termelési kapacitást több mint 10 ezer tonnával növelik a lőpor és több mint 4300 tonnával a robbanóanyagok esetében. Ebből a célból az Európai Unió 248 millió eurót fektet be a lőporgyártási és 124 millió eurót a robbanóanyag-gyártási kapacitásba.

A támogatási megállapodásokat a kiválasztott pályázókkal várhatóan májusban írják alá.

-MTI-