AKTUÁLIS
#Urotrin
#készítmény
#OGYÉI
#illegális
#gyógyszer
Az életébe kerülhet, ne legyen csalók áldozata!
Az utóbbi hetekben egy Urotrin nevű készítménnyel kapcsolatban számos ponton valótlanságon alapuló reklámkampány indult, többe közt a Facebookon is. A reklám nem létező intézmények nem létező fejlesztéseire utal. Teszi mindezt az állampolgárok hiszékenységének kihasználásával, az azonnali internetes megrendelés és gyors haszonszerzés céljából – portálunk az ügyben saját kutatást végzett, ennek alapján megkerestük az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) illetékeseit.

A közösségi médiában felbukkanó "gyógyszer" hirdetések rendre frissen létrehozott profiloktól származtak, sok esetben a hirdetés megjelenése előtt 1-2 órával hozták azokat létre. A hirdetések több esetben magyar weboldalakhoz vezettek. Közös jellemzőjük, hogy mindegyiket egy magánszemély 2019 első félévében regisztrálta az Euromarknet Kft-nél. Az oldalak egy kaptafára, valótlan kutatási eredményeket felsorakoztatva próbálják rávenni a látogatókat például az Urotrin nevű készítmény megvételére.

Már maga a vásárlási folyamat is gyanút kéne hogy keltsen, ugyanis a weboldalakon egy mezőben a nevet és a telefonszámot kell megadni, és várni az értékesítő jelentkezésére.

Próbaként végig csináltuk a rendelési folyamatot, azaz megadtunk egy nevet és egy telefonszámot az egyik ilyen weboldalon este 8 kor és vártuk a hívást.

Az első hívás egy magyarországi telefonszámról, a 061 445 3774-es számról érkezett, és erőteljes akcentussal próbált rábeszélni a vásárlásra. Az illető sem cégnevet sem forgalmazót nem volt hajlandó elárulni, csak annyit hajtogatott, hogy „vállalat”. Végül a rendelésig nem jutottunk el, de ez nem gátolta meg a „vállalatot”, hogy még este 10 kor is felhívjanak, majd másnap Csehországból a 00 420 2900 00234-as telefonszámról kezdődött el zaklatásszintig a hívogatás. A termék megrendelése minden esetben telefonon történik. Véleményünk szerint sok esetben, akár életveszélyes állapot előidézésre alkalmas tanácsok adásával veszik rá az ügyfeleket a "gyógyszer" megvásárlására. Egy olyan termék megvételére, ami semmilyen formában nincs engedélyezve.

Persze ezeken a weboldalakon és társoldalaikon semmilyen kötelező adat nincs feltüntetve, mint ahogyan adatvédelmi nyilatkozat nincs, így az sem tudható, hogy az általunk megadott személyes adatokat kik és milyen céllal kezelik.

A vizsgálatok során - amit a OGYÉI folytatott le -, megállapítást nyert, hogy a készítmény hatóanyagaiként olyan gyógynövény-összetevők vannak feltüntetve, amelyek hatékonyságát bizonyító klinikai adatok nem állnak rendelkezésre a fent említett megbetegedésekben (különösen kombinációban, emberi alkalmazásra).

Az Urotrin kapszula a már vizsgált és a még vizsgálat alá nem került internetes weboldalról történő rendelése és alkalmazása akár komoly egészségkárosodást is okozhat, a bizonytalan összetétel és minőség, illetve a betegség kezelése során alkalmazott gyógyszerek/kezelési mód elhagyása miatt.

Amennyiben a készítmény használatára valamilyen okból mégis sor kerül, azt feltétlenül a kezelőorvos tudomására kell hozni.

Az egyik legmegdöbbentőbb hirdetése a közösségi médiában az Urotrin kapszulának.

A vásárlás során történő probléma esetén a fogyasztóvédelmi jogok-, illetve az ismeretlen eredetű készítmények alkalmazása következtében esetlegesen fellépő egészségkárosodás okán követelt kártérítési igény érvényesítése esélytelen.

Tapasztalatainkkal megkerestük az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) illetékeseit, válaszukat az alábbiakban közöljük:

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az illegális és nem megbízható forrásból származó készítmények visszaszorítása érdekében szorosan együttműködik a társhatóságokkal (NÉBIH, GVH, NNK), a Hamisítás Elleni Nemzeti Testülettel, a Rendőrséggel, valamint a NAV-val, ugyanakkor a készítmények terjedését a fogyasztók tudatos döntései szoríthatják vissza a legeredményesebben. Ehhez szükséges, hogy a betegek fel tudják mérni, hogy mekkora kockázattal jár, ha bizonytalan eredetű és minőségű "gyógyszereket” használnak.

Az OGYÉI hamis gyógyszerekkel kapcsolatos tájékoztatása ide kattintva érhető el.

Az Urotrin nevű készítménnyel kapcsolatban elmondható, hogy illegális, gyógyszerként nem engedélyezett, étrend-kiegészítőként nem regisztrált készítmény.

A készítménnyel összefüggésben az OGYÉI elrendelte a látókörébe került honlapok üzemeltetőjénél a weboldal eltávolítását, valamint próbavásárlást követően sor került a készítmény laboratóriumi vizsgálatára is, amelynek eredményeit az OGYÉI továbbította az illetékes szervekhez. Az OGYÉI – a lakosság figyelmeztetése érdekében - honlapján közzétette az Egészségügyi Szakmai Kollégium Urológiai Tagozatának állásfoglalását a készítmény kapcsán, amely ide kattintva érhető el.

Az OGYÉI arra kéri a lakosságot, hogy amennyiben úgy gondolják, hogy illegális gyógyszerrel találkoznak, jelentsék azt feléjük a szükséges hatósági lépések megtétele érdekében.