AKTUÁLIS
A megye legmenőbb pihenőhelyei
Nem kell ahhoz messze mennünk, hogy csodákat lássunk. Nemcsak hogy az ország, de még Szabolcs-Szatmár-Bereg határait sem kell átlépnünk. Összegyűjtöttünk néhány nagyon menő helyet a megyében, ahol igazi élmény lehet a vakáció!

Hoztunk rejtett, már-már titkos és nagyon is ismert helyeket egyaránt. A közös bennük az, hogy mindegyiket látni kell! Elő hát a bakancslistával, frissítsük fel együtt!

Túristvándi

A megye szatmári részén található Túristvándi joggal szerepel a legszebb fekvésű magyar falvak listáján. A Túr folyó kanyarogva öleli körbe, a folyópart és az ártéri erdők gazdag növény- és állatvilágot rejtenek. A 18. századból itt maradt, még ma is működőképes vízimalom ipartörténeti műemlék. Két malomkerekes, fából épített, zsindellyel fedett épületében malomtörténeti kiállítás működik.

Nyíregyházi Állatpark

Az első helyen végzett 2018-ban a 250 ezer és 500 ezer látogatószám közötti európai állatkertek rangsorában. Ehhez fogható állatkert nincs még egy az országban! Európa egyik legnagyobb állománnyal rendelkező állatparkja különleges hangulatú tölgyerdőben fogadja vendégeit. A létesítmény aktívan részt vesz fajmegmentési programokban, természetvédelmi kutatásokban, és időről időre különleges állatbébikkel lep meg bennünket. Legutóbb például valóságos bébiboom volt itt, tavasszal 10 kicsi pávián született. És különleges, halálos harapású mexikói viperagyík is érkezett.

Tarpai Nagy-hegy

forrás: termeszetjaro.hu

A Beregi-síkság egyik kiemelkedő geológiai érdekességű helyén a romvulkán tengerszint feletti magassága eléri a 154 métert. A hegytetőről csodálatos a panoráma: tiszta időben a Kárpátok vonulatát, a Beregszászi-hegyeket is megcsodálhatjuk. Növény- és állatvilága gazdag, a hegyoldalt szőlőültetvények, gyümölcsösök, présházak tarkítják.

Kaszonyi-hegy és bányató

A kép forrása: geotopnat

Beregben, Barabás határában egykori szigetvulkán maradványait láthatjuk. A Kaszonyi-hegy a nevét az Ukrajnához csatolt Mezőkaszony faluról kapta. Ez az Alföld legmagasabb pontja, több mint 219 méterre magasodik ki a síkságból. A sziklafal alatt csillogó, kristálytiszta vizű bányató található. Szép időben még Munkács várát is láthatjuk a "csúcsról" a Kárpátok vonulatai között.

Szatmárcseke

A szatmári síkság északkeleti részén található települést minden oldalról folyók veszik körül: északon és nyugaton a Tisza, keleten a Túr, délen az Öreg-Túr határolja. Nevét mindenki ismeri széles e hazában, hiszen 1815-től haláláig, 1838. augusztus 24-ig itt élt Kölcsey Ferenc, itt fejezte be a Himnuszt 1823. január 22-én. A Kölcsey-kúria helyén álló Művelődési Házban emlékszobát rendeztek be. Szatmárcseke másik látványossága az Európa-szerte egyedülálló református sírkert, népi csónakos, faragott fejfáival. Az 1172 darab, nyugat felé néző, tölgyfából készített, másfél-két méter magas fejfa sokak szerint nem is csónakot, hanem emberi arcot ábrázol. A felül elkeskenyedő fejfák rejtélyét mindmáig nem tudták megfejteni a kutatók.

Tiszadobi Andrássy-kastély

A romantikus stílusú kastély a francia Loire folyó mentén épült középkori lovagi várkastélyok mintájára készült. A fáma azt tartja, hogy id. Andrássy Gyula, az Osztrák–Magyar Monarchia első külügyminisztere Erzsébet királyné tiszteletére építtette 1880-1885 között.

Nyírbátor

A legendák városa, mégpedig a sárkányos legendáké. Lépten-nyomon sárkányokba botlunk a szépen felújított középkori épületek között, hiszen a települést egykor a Báthori család birtokolta és Báthori Vid az Ecsedi-lápon győzte le állítólag a gonosz sárkányt. A várkastélyban lenyűgöző panoptikum van, ahol a család életéhez köthető, történelmi jelentőségű eseményeket mutatják be életnagyságú viaszbábukkal. A legizgalmasabb szereplő Báthori Erzsébet, a vámpír és Báthori Anna, az ecsedi boszorkány.

Fürdők

A megyében számtalan gyógy- és más fürdőben pihenhetünk, de a csúszdázás és az úszás szerelmesei sem maradnak hoppon. A kisvárdai Aquacinema a legújabb közülünk és persze a szívünkhöz is ez áll a legközelebb, de a nyírbátori Sárkány Wellness és Gyógyfürdő, a gergelyiugornyai Atlantika Vízividámpark, a nyíregyházi Aquarius Élményfürdő és Parkfürdő, a tiszavasvári Strandfürdő és a vásárosnaményi Szilva Termál- és Wellnessfürdő is megér egy látogatást bármely tikkasztó nyári napon.

Szabolcsi földvár

Európa egyik legépebben fennmaradt és legnagyobb földvárát a X. században a honfoglaló magyarok építették. Sáncait két oldalról a Tisza övezte, a harmadik oldalára pedig csatornát építettek. A földvár keleti oldalán húzódott a 7 méter széles és 3 méter mély vizesárok. A csatorna építésekor kitermelt földből erősítették meg a vár keleti oldalát, így mesterséges szigetté alakult az erőd.

És végül, de nem utolsó sorban essen szó a Rétközi-tóról.

Itt a FrissMédiában már sokszor írtunk a jégkorszak végén keletkezett, 400 hektáros vízfelületű, víztározóként három évtizede új életre kelt tóról. A meseszép környezet és a gazdag élővilág mellett egy ideje új attrakciója is van a tónak: a Hobbit-lakként ismert, szinte nulla energiaigényű különleges épületegyüttes, melyet egy domb oldalába építettek be. A régi legendák világát idéző házak különleges, izgalmas szálláshelyként várják a vendégeket.

- FrissMédia -