AKTUÁLIS
#Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program
#járási hivatal
21. század a járási hivataloknál
Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program keretében közel 20 millió forint értékben, 122 technikai eszközt, köztük például, drónokat kaptak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei járási hivatalok. Az eszközök átadásra ünnepélyes keretek közt ma került sor a Megyeháza dísztermében.

Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja az átadó ünnepségen elmondta, hogy ezek az eszközök segítik a hatósági osztályokon dolgozók munkáját, de ami a legfontosabb – mutatott rá -, hogy ezek az eszközök „növelik a megyénkben élő emberek biztonságát.” Az átadott eszközök jelentős része, olyan eszköz, ami a jogszabályok betartásának ellenőrzésé során elengedhetetlen, az új eszközökkel még hatékonyabban, precízebben lehet ezeket a hatósági feladatokat ellátni.


Beköszöntött a 21. század

Román István az eszközök közül kiemelte azt a nyolc darab drónt, amit jellemzően az Agrár- és Vidékfejlesztési Támogató Főosztály agrárkárok felderítésére, a kár mértékének meghatározásra fog használni. A korszerű technikát építésügyi, foglakoztatási, telekügyi, környezetvédelmi eljárásokban is nagy hasznát veszik.

A drónok alkalmazása környezetünkben az egyik legdinamikusabban terjedő terület. A katonai alkalmazások mellett ma már egyre inkább a polgári alkalmazások kerülnek előtérbe. Számos lehetőséget nyújt, de felelősséget is jelent a felhasználók számára.

A kormánymegbízott ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a projekt keretein belül a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal 24 fő munkatársa drónpilóta oktatáson vett részt, amely költségeket szintén a projekt keretéből finanszírozták. a képzéseket. Az elmélet és gyakorlati vizsgák sikeres teljesítést követően oklevelet és drónpilóta-igazolványt kaptak a kormányhivatali drónpilótái.

A közszolgálati szervezeteknél a rendelkezésre álló erőforrások szűkösek, azok hatékony, szakszerű felhasználása egyre inkább életbevágó. A drónok alkalmazása vélhetően csökkentheti az erőforrások szűkösségét, növelheti a közszolgálati tevékenységek hatékonyságát – fejtette ki Román István.

A megyénébeli járások, köztük a Kisvárda Járási Hivatal is több eszközt kapott a projekt keretében, így számukra is elérhető a drón, gázszivárgásmérő, vízanalitikai eszközök, hőkamerák, talajmintavétel fúrógép, sütőolaj minőség ellenőrző műszer, vagy például a korszerű zajszintmérő berendezés.

A Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Kormányhivatal 122 eszköze minden érintett szervezeti egység számára elérhetőek, amikor feladatuk gyors és szakszerű ellátásához igénybe szeretnék venni.