NAGYVILÁG
Belföld
#Kállósemjén
#iskola
150 milliós iskolarekonstrukció Kállósemjénben
A Nyíregyházától 22 kilométerre található, több mint 3500 lelkes szabolcsi település lakói igazán nem panaszkodhatnak, hisz ebben az évben több jelentős beruházás ünnepélyes szalagvágásánál lehettek jelen.

Egy hónapja egy szennyvíz-l, csütörtökön egy 150 millió forintos iskolarekonstrukciós beruházás záróakkordjaként vágták át a nemzetiszínű szalagot, 2019-ben pedig bölcsődét avathatnak Kállósemjénben.

Az 1984-ben épült többszintes, az egykori miniszterelnök, Kállay Miklós nevét viselő általános iskola energetikai korszerűsítése a Területi és Területfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében mintegy 150 milliós költséggel valósult meg. A rekonstrukció során kicserélték az iskola nyílászáróit. Mivel az iskola a nyolcvanas évek technológiájának megfelelően „panelelemekből” épült fel, a hőszigetelése igen gyatra volt. A mostani beruházással ezt is orvosolták, hiszen az épület teljes hőszigetelést kapott – mondta el kérdésünkre válaszolva a nagyközség polgármestere, Belicza László (Fidesz-KDNP).

Persze mint sem ér a hőszigetelés, ha nincs hő, amit bent tartson. De, mint a mai átadóünnepségen kiderült, a hőből sincs hiány, hiszen a teljes fűtésrendszert kicserélték korszérű hálózatra és fűtőtestekre. Így az iskolában jelenleg tanuló több mint 200 diáknak és tanáraiknak jelentősen javult a komfortérzetük, hiszen már „nem süvít be a hideg szél az ablakokon.


A kállósemjéni iskola fejlesztése egy átfogó program része: ezelőtt egy évvel a közösségi konyha 50 milliós felújítása valósult meg – mondta a térség országgyűlési képviselője. Dr. Simon Miklós (Fidesz-KDNP) kifejtette, hogy a választókerületben hatmilliárd forintból 25 intézmény újult meg, illetve épül fel. A mai átadás sorban a hetedik ilyen jellegű beruházás.

A képviselő reményét fejezte ki, hogy egy év múlva a kállósemjéni bölcsőde szalagvágásánál ünnepelhet a nagyközség lakossága. hiszen már a nagyszabású tervek is elkészültek.


Kovácsné Vidoven Ibolya Julianna, a Nyíregyházi Tankerület gazdasági igazgatóhelyettes rámutatott, hogy ez a beruházás is jól jelképezi a tulajdonos önkormányzat, valamint a fenntartó tankerület kiváló együttműködését, amely a gyermekek és a pedagógusok érdekékben történik.



Seszták Oszkár (Fidesz-KDNP), a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében emlékeztette a jelenlévőket, hogy az állam közel 90 milliárdot fordít a közintézmények energetikai korszerűsítésre a Területi és Területfejlesztési Operatív Program keretében uniós forrásokból. Az elnök rámutatott, hogy ez az összefogás jól példázza: attól, hogy az iskola fenntartója az állam, az iskola még itt marad a településen.

Az állami fenntartás azt az esélyegyenlőséget biztosítja, ami eddig nem volt meg, hisz amíg az iskolákat a települési önkormányzatok tartották fent, az nagyban függött a település anyagi helyzetétől – vélekedett Seszták Oszkár.

Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja egyetértve a megyei közgyűlés elnökével hangsúlyozta: azzal, hogy az állam tartja fent az iskolákat, jelentős esélyegyenlőség következett be. Mint fogalmazott, a korszerűsítések nem az önkormányzatokat terhelik, ami olykor jelentős saját erőt igényelt. A kormánymegbízott beszédében kiemelkedőként jellemezte a megye uniós forrásfelhasználását, hiszen ez azt mutatja, hogy „a lehetőségekkel, amik előttünk állnak, élni is tudunk.

Az ünnepségen a történelmi egyházak képviselői ünnepi áldást mondtak, majd megszentelték, megáldották az iskola épületét. A szalagvágást követően a Kállay Miklós Általános Iskola tanulói a karácsony jegyében ünnepi műsort adtak.


- FrissMédia -