AKTUÁLIS
100 milliós kár keletkezett a várban a gyújtogatás miatt Kisvárdán
​Ma hajnalban eddig ismeretlen elkövetők több 10 liter égésgyorsítóval felgyújtottak több helyiséget a felújítás alatt álló kisvárdai várban. A kár az első becslések szerint akár 100 millió forint is lehet.

"Érthetetlen, hogy miért" - mondta stábunknak a felújítást végzó generálkivitelező vezetője. A munkák jól, az ütemezésnek megfelelően haladtak előre, de most minden romokban. A műemlék téglák füstösek, helyreállításuk több hónapot vehet igénybe. A pince teljesen telítődött füsttel, minden kormos, a vezetékek is megégtek. A legnagyobb kár azonban az épületgépészetet érte, ugyanis három darab hőcserélő szivattyú lett a tűz martaléka. A hő olyan nagy volt, hogy az épületet körülvevő állványzat egy része cseppfolyóssá vált.

Jelenleg a szakértők a károk felmérésén dolgoznak. A rendőrség büntetőeljárás keretében vizsgálja a tűz keletkezését. A katasztrófavédelem tűzvizsgálatot rendelt el. Több kamerafelvétel is rendelkezésre áll - elemzésük és az elkövetők kilétének felderítése folyamatban van. Úgy tudjuk, hogy az elkövetők négyen voltak. A gyújtogatás előtt egy helyi étteremben voltak, majd hajnal egy környékén elemlámpákkal felszerelkezve mentek a várhoz.

Információink szerint a rendőrség a mobiltelefonok cellainformációit is segítségül hívják. A technológiának köszönhetően egy-egy mobilkészülék helyzete pár 10 méteres pontossággal meghatározható.

Aki információkkal rendelkezik az elkövetők kilétét illetőleg, az haladéktalanul hívja a rendőrséget a 112-es telefonszámon.