KÉK FÉNY
#postás
#bántalmazás
10 év börtönt kapott a nyíregyházi postásnő bántalmazója
​Gyakorlatilag a vádirattal egyezően hozott ítéletet a Nyíregyházi Törvényszék bírója, dr. Sörös László. A nőt brutálisan, garázda jelleggel majdnem agyonverte a férfi csak azért, mert a nő nem viszonozta gyengéd érzelmeit vele szemben.

Gyakorlatilag a vádirattal egyezően hozott ítéletet a Nyíregyházi Törvényszék bírója, dr. Sörös László. A nőt brutálisan, garázda jelleggel majdnem agyonverte a férfi csak azért, mert a nő nem viszonozta gyengéd érzelmeit vele szemben.

Az ítéleti tényállás szerint, a vádlott érzelmi kapcsolatot szeretett volna kialakítani a sértettel, azonban a nő ezt visszautasította. 2021. október 21-én a vádlott napközben
nagyobb mennyiségű szeszes italt fogyasztott, majd a sértett nyíregyházi lakásához ment, ahol az utcán megbújva várta, hogy hazaérjen. Amikor a sértett a lakása elé ért, a férfi hátulról megtámadta, majd egy kapupánttal több alkalommal a fejét megütötte és közben megöléssel fenyegette. A sértett kiabálását egy közelben lakó észlelte, aki a nő segítségére sietett, a vádlottat a földre teperte, így megakadályozta a további bántalmazást.

A sértett a bántalmazás következtében 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, azonban a vádlott cselekménye alkalmas volt arra, hogy a sértett életét kiolts. Annak elmaradása csupán a véletlen és a tanú hatékony közbelépésén múlott.

A férfit emberölés kisérletével vádolta, dr. Halász Ágnes főügyészségi ügyész és a mértékes indítványa 10 év börtön volt. Azonban az előkészítő ülésen a férfi csak részben ismerte el bűnösségét, emiatt dr. Sörös László bírónak le kellett folytatnia a bizonyítási eljárást. A terhelt azzal védekezett, hogy nem akart embert ölni, így a védője és a vádlott arra az álláspontra helyezkedett, hogy a terhelt cselekménye testi sértés minősített esete, ami maximum 8 évvel büntethető.

Azonban a bíró úgy ítélte meg, hogy az elkövetés módja, az eszköz (kapupánt-vas) a támadott testrész (fej) együttesen egyértelműen az élet kioltására tett kísérlet. A nő az életét egy szabadnapos rendőrnek köszönheti, aki lecibálta az ekkor már jelentős vérveszteséggel, az életéért küzdő nőről. Azaz, a férfi kitartóan bántalmazta a nőt, nem törődve azzal, hogy a sérett akár meg is halhat.

Az elme- és pszichológus szakértő véleménye meglehetősen kemény: egyes elemeiben egy sorozatgyilkos személyiségjegyeit mutatja a vádlott. Sommás vélemény, hogy ha a terhelt nem kezelteti magát, akkor fennáll a veszély, hogy szabadlábon bűnismétlést követ el, mivel a kontrollált környezet nélkül - esetünkben a börtön - gyakorlatilag pillanatok alatt elveszítheti az önkontrollját. A vádlott jellemrajzában visszatérő motívum, hogy rendelkezik a szociopatákatra jellemző vonásokkal: labilis, dühkitörésekre hajlamos.

Súlyosító körülmény volt, hogy rövid idő alatt ez a támadás már a harmadik bűncselekmény volt a nő sérelmére, amit a vádlott elkövetett. Mindezt jelentős alkoholfogyasztás után, ami önmaga idézett elő. Az emberölés alapesetben 5-15 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Mint írtuk az ügyész mértékes indítvány a középmérték, azaz 10 év volt. A bíró ezzel egyezően szabta ki a büntetést, azzal a kikötéssel, hogy a vádlott nem engedhető szabadon. Vagyis le kell töltenie a büntetést. Az új, 2015-ben elfogadott Btk. az élet ellen irányuló cselekmények elkövetőit automatikusan kizárja a kedvezményekből. A férfi tettével méltatlanná vált a közügyek gyakorlásra, így a maximálisan adható szankciót is alkalmazta a bíró.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, míg a vádlott és védője teljes körű fellebbezést jelentett be, azaz vitatják a minősítést és a büntetés mértékét is.