PUZZLE
Életmód
#zene
#bűnmegelőzés
#Berkesz
Zenével vigyáznak a gyerekekre Berkeszen
„Lehet egy dal, vagy ritmus vagy zaj, egy árva hang, egy jel. A zene az kell, hogy ne vesszünk el” Hallható a Valahol Európában musical-adaptációban. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében immáron negyedik „évadjához” érkezett egy országosan ismertté és elismertté vált kezdeményezés.

A Valahol Európában egy musical-adaptáció az azonos című film alapján, amely a második világháborúban elveszett, árva gyermekekről szól. Szerencsére hazánkban háború nincs, ennek ellenére nagyon sok árva vagy éppen családi kötelékből a saját biztonsága miatt kivett gyermek van megyénkben.

2014-ben a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács pályázati felhívására a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya „A zene az kell, hogy ne vesszünk el, hogy mégse adjuk fel!” címmel bűnmegelőzési programot dolgozott ki. A projekt célja, hogy alternatívát kínáljon a gyermekvédelmi intézményekben nevelkedő, a körülményeik miatt fokozottan hátrányos helyzetű fiatalok szabadidejének hasznos eltöltéséhez.

Most a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásának köszönhetően immáron negyedik évadját kezdi meg a program.

A projektben a pályázaton elnyert összegből a Bűnmegelőzési Osztály munkatársai hangszereket vásároltak (gitár, dobfelszerelés, szintetizátor) és az autentikus cigánytánc oktatásán kívül lehetőség nyílik ismét arra is, hogy hónapokon keresztül zenetanárok képezzék a zene iránt fogékony intézeti fiatalokat.

Alternatívát kínálni a gyermekvédelmi intézményekben nevelkedő, a körülményeik miatt fokozottan hátrányos helyzetű fiatalok szabadidejének hasznos eltöltéséhez.”

A prevenciós program első fázisában 2014-ben a Mátészalkai Gyermekvédelmi Központban, a második fázisban a Tiszadobi Gyermekvédelmi Központban nevelkedő fiatalok vettek részt. majd a nyírbogáti és 2016 októberétől a Berkeszi Gyermekvédelmi Központ kapcsolódott be a programba, amiről részletesen beszámolt a FrissMédia is.

A mai megnyitón többek között Szirota Jennifer, az egyik tehetségkutató műsor felfedezettje, valamint a programban korábban résztvevő berkeszi, mátészalkai és tiszadobi gyermekvédelmi központok neveltjei alkotta zenekarok adták elő műsoraikat.


- FrissMédia -