KULTÚRA
#carPEDIGnem
Zenei meglepetés Nyíregyházán
A nyíregyházi carPEDIGnem zenekar december 5-én, délután 5 órakor ingyenesen letölthetővé teszi első nagylemezét (Homo illusion), melyen kortárs és klasszikus költők merészen hangszerelt gondolataival kívánnak békés ünnepeket a közönségnek. A dalszövegek szerzői között találjuk Arany Jánost, Dienes Esztert, Jenei Gyulát, Körmendi Lajost, Kürti Lászlót, Nagy Lászlót, Szabó T. Annát, valamint Végh Attilát.

A dalok számos örök aktuális témát feszegetnek, jelesül a szabadság (Homo illusion, Vasban vagyok), a szerelem (A babám, Forgószél, Slam the door), a hűség (Kikerics), a halál és újjászületés (Ima a sötétben, Február), a nők elleni erőszak (Cigányszerelem), az öregedés (Hajnali lebegés), vagy épp a nemzeti karakterisztika (Magyar Misi) kérdését.

Az énekesnő, Dézsi Darinka (a Móricz Zsigmond Színház színésznője) szerint minden énekelt vers egy önálló, „zenében lakozó színház”, ezért mind a 11 dal sajátos hangzásvilágot kapott. Énekes-gitáros alkotótársával, Karap Zoltánnal a dalokat leggyakrabban duó formációra írják, később csatlakoznak hozzájuk az állandó zenésztársak, a basszusgitáros Laczkó Csaba, valamint az ütőhangszeres Bartus Zoltán.

A zenekar a lemezpremierig két hivatalos klipet és egy versvideót osztott meg közösségi oldalain:


Amennyiben sikerült felkeltenünk az érdeklődésüket, hallgassanak bele a lemezbe.


A formációt Kisvárdán is hallhatták a Gasztrozenei Fesztiválon, ez év őszén.