KULTÚRA
#Kisvárda
#Gasztrozenei Fesztivál
Új fesztivál született Kisvárdán - fotók, videó
Nemcsak az ízlelőbimbók voltak elkényeztetve az első kisvárdai Gasztrozenei Fesztiválon. Elmondható, hogy a kezdeményezéssel olyan erős alapokat raktak le a szervezők, amire az elkövetkező években érdemes építkezni. A recept elméletileg egyszerű, hívj meg minőségi zenéket játszó előadókat, tálalj mellé finom ételeket, és mindezt prezentáld egy 17 ezres város sétálóutcájában - és akkor működik a dolog. A szervezők azt ígérik, hogy jön a folytatás.

Immáron Kisvárdának két olyan fesztiválja van, melyekről nyugodtan kijelenthető, hogy meghatározó eseményei a térségnek. Az egyik a LESZ Feszt, a másik a tegnap zárult Gasztrozenei Fesztivál. A két nap alaltt több ezren voltak kíváncsiak zenei programokra és csemegékre. Merthogy volt bőven belőle, mármint a fület kényeztető, s így az elmét felszabadító zenéből.


A szombati nap talán minőségdíját Barabás Lőrinc vitte el, aki a Kávézó színpadán a groove-os, ritmusos tánczenével a '80-as évek electro-pop hangulatát idézte, mindezt fűszerezve a trombita tört, türelmetlen témáival. Barabás 2015 őszén mutatta be az Elevator Dance Music című albumát, amin az új zenei iránya hallható. Az instrumentális, elektronikus zenéjében, a zenei alapok mellé billentyűkön, trombitán, looperen és effekteken szólaltatja meg egyedül dalait. Előadása tökéletesen illeszkedett a kávézó varázslatos környezetéhez.

Az est- és így a fesztivál zárására a Csángállók érkeztek a sétálószínpadra. A gyimesi csángó zenéből indult, ma már goával is kísérletező nufolk banda a magyar világzenei színtér igazi különlegessége. Autentikus csángó népzenéből építkező, erdélyi motívumokkal gazdagított, balkáni hangzásvilággal tarkított, improvizatív, instrumentális és vokális muzsika, saját szájíz szerint. Rendkívül visszafogott előadásmódjuk magával ragadta a közönségét.

Mint írtuk korábban, Kisvárda ismét lépet egyet előre, de szombatra kiderült, hogy ettől sokkal többet.

Nézze meg a fesztiválon készült videónkat!