SPORT
#FORMA 1
#visszatér
#Török Nagydíj
Visszatér a Török Nagydíj?
Hosszú évek óta csend honol a törökországi F1-es futam és pálya körül, a királykategória új ügyvezetője, Chase Carey azonban nemrég tárgyalóasztalhoz ült az ország elnökével, Recep Tayyip Erdogannal, ez a találkozó pedig friss lendületet adhat a helyszín visszatérésének

A néhány órával ezelőtt lezajlott tárgyaláson a Liberty Media képviselője és Törökország elnöke mellett a helyi autóklub első embere, Serkan Yazici, az isztambuli versenypálya vezetője, Vural Cagatay Kilic valamint az ország ifjúsági minisztere is részt vett.

A téma a Török Nagydíj lehetséges visszatérése volt, a nemzetközi sajtóban megjelenő hírek szerint pedig az egyeztetés annyira pozitív volt, hogy erre adott esetben már a 2018-as szezonban is sor kerülhet. A lehetőség egyébként adott, hiszen az isztambuli aszfaltcsík az egyike annak a 15 pályának, ami a naptárban szereplők mellett rendelkezik az F1-es futamrendezéshez szükséges engedéllyel.

Törökország 2005 és 2011 között hét alkalommal is vendégül látta a száguldó cirkuszt, a pálya pedig a szurkolók valamint a pilóták körében is népszerűnek számított (sokan az egyik legjobb modern létesítménynek tartják), a futamra azonban csak kevés szurkoló látogatott ki.

Az már más kérdés, lenne-e azonnal hely a Török Nagydíj számára, a 2018-as előzetes menetrendben ugyanis a maláj futam búcsúja ellenére is 21 helyszín szerepel, hiszen a tervek szerint Franciaország és Németország is visszatér az F1 körforgásába. Persze, a Liberty Media több alkalommal is kiemelte, bővíteni szeretné a jelenlegi versenynaptárat (a 25 futamot sem tartják elképzelhetetlennek).

Ezek a tervek azonban megosztják az F1-es közösséget. A legtöbben attól tartanak, a 20-21-nél több viadal már túlságosan kimerítő lenne az utazó csapattagok számára. Arra, hogy a határt valahol 20 körül kellene meghúzni, a Liberty által kinevezett sportigazgató, Ross Brawn is utalt már, egyelőre tehát az amerikai cég képviselőinek véleménye sem tűnik egységesnek.


Forrás: m4sport.hu

-Friss Média-