KULTÚRA
Programok
#Vidor Fesztivál
#Nyíregyháza
#programok
Vidámság, zene, őrületes programok: jön a Vidor fesztivál!
A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház és a Városi Önkormányzat idén 22. alkalommal rendezi meg a VIDOR Fesztivált.

A VIDOR eredeti célkitűzése továbbra sem változik, a vidámság és a derű mindenkié. A programok döntő százaléka ingyenesen látogatható – ami ezúttal is nagyban köszönhető a kormányzati és városi forrásoknak, valamint a helyi vállalkozóknak. 20 helyszínen töb, mint 150 izgalmas produkciót kínálnak a fesztiválozóknak, a hazai vígjátéktermés széles spektrumán át a szabadtéri koncertekig, irodalmi ínyencségekig. Ezúttal is központi helyet kap a gasztronómia, és ismét lesznek mutatványosok, utcazenészek.


A Kossuth térre idén is neves sztárfellépők látogatnak el, a többi között Minelli, a Republic, a The Biebers, a Margaret Island, Szabó Balázs Bandája, Bëlga, valamint Paulina, de a szervező nyíregyházi teátrum színművészeinek örömzenéjét is meghallgathatja a közönség: a Móricz Jam Session koncertjén.

A világzene sem szorul háttérbe, a nagyszínpadon az afro-, indo, dél-amerikai hagyományok ihlette dallamokkal érkezik a Surealistas, a Yagody pedig autentikus ukrán folk muzsikával ejti zenei transzba a fesztiválozókat.

A VIDOR Kertben bábszínház, zenei csemegék, népszerű dj-k

A mindennap 15 órakor nyitó VIDOR Kertben, a Sunshine FM Kisszínpadon hétköznap délután, 16 órától bábszínházi előadásokkal várják a legkisebbeket. A nemzetközi zenei szcéna szereplői közül itt lép fel többek között az eredeti reggae-t játszó Manaky, az anatóliai török lírai költészet hagyományait az ethnic jazz, fusion és pszichedelikus folk stílusokkal ötvöző Nasip Kismet, valamint az indie-folkot, ethno-popot magyar népi motívumokkal díszítő Pandóra Project.

A Beatles slágereivel érkezik a Beat-lesz, blues, funk, pop dalokkal a Máshogy Soul, a Szia Anya! alternatív underground rockzenével, a Quenn örökzöldjeit pedig a Queen Forever Tribute Band eleveníti fel. A Dynamite Dudes a rockabilly-country-punk, az Escape my Shadows a metál zene kedvelőinek játszanak majd. Koncerteznek a nyíregyházi teátrum színművészei is: A három tenor: Horváth Viktor, Gulácsi Tamás és Tar Dániel, valamint Gulyás Attila és zenekara. A programok többsége 18.30 és 21.30 órától kezdődik.

A Sunshine FM Rádió és a helyi klubok legismertebb lemezlovasai: Dj Németi, Dj Vágó, Dj PéGé, Dj Váczy, Dj Olasz tematikus zenei estekkel szórakoztatják 23 órától 03 óráig majd a közönséget. A Sunshine FM évről évre megrendezi a nyár végén a rádió születésnapját. Ezúttal szeptember 2-án lesz a Sunshine FM Birthday Night, ahol a Tibi a hegyről és az UFO koncertje után az ünnepséget egy fergeteges bulival a Rádió népszerű lemezlovasai zárják.

A Neoton slágereivel érkezik a Szép nyári nap

Nyíregyháza főterén augusztus 29-én, kedden 20 órától a Szép nyári nap című előadással várja a fesztiválozókat a VERES1 Színház. Az irodalmi programok nagy részének a Szindbád és a Bencs Villa ad majd otthont, utóbbiban Járai Máté beszélgetős estjén számítanak a közönség érdeklődésére. A Szindbád Szabadtéri Pódiumszínpadán Hegedűs D. Géza, a VIDOR színházi versenyprogramjának idei zsűri elnöke ad majd születésnapi koncertet. A IX. Nyírségi Limerick Bajnokságot a Bárány Frigyes Stúdióban rendezik meg. A már bevált helyszínen, a VIDOR Faluban, a Kossuth téren várják a kulináris ínyencségek kedvelőit, 27-én pedig Zsidó Gasztronómiai Fesztivál várja a Zsinagóga udvarán a kóser konyha iránt érdeklődőket. A VIDOR Terasz látogatói a Város főterén késő estig válogathatnak majd a különféle művészeti ágak gazdag kínálatából, melyek nélkül nem lenne teljes most sem a VIDOR forgatag. Artisták, pantomimesek, élőszobrok, mutatványosok, tűzzsonglőrök performanszai szórakoztatják az érdeklődőket. A részletes programokkal kapcsolatban az ingyenes műsorfüzetet, valamint a www.vidor.eu oldalt ajánljuk az érdeklődők számára.


Már csak pár színházi versenyelőadásra kaphatóak belépők

A VIDOR színházjegyek nagy része már elfogyott - az idei versenyprogram kiemelkedően színvonalas, nagy neveket felvonultató produkciók kerülnek színre. Néhány estére korlátozott számban vannak még belépők a Színház Jegyirodájában, valamint az online felületeken, a www.moriczszinhaz.hu, www.vidor.eu oldalakon. A VIDOR színházi versenyprogram díjait csakúgy, mint az előző években Kirják Róbert színházigazgató és a zsűri elnöke: Hegedűs D. Géza Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész viszi majd házhoz. A díjazott társulatok és művészek az első otthoni előadásuk után, saját közönségük előtt vehetik majd át az elismerést jelentő üvegszobrot.