PUZZLE
Életmód
#édesség
#csokoládé
#boldogság
#depresszió
Valódi örömforrás a csokoládé?
Jeles napokon vagy amikor „csak úgy” örömet akarunk szerezni valakinek, akkor általában csokoládéval ajándékozzuk meg. Talán ezért társítjuk tudat alatt a boldogsághoz, vagy tényleg van tudományos alapja a csoki stressz űző hatásának?

A csokoládé fő alapanyaga a kakaó szárazanyag, a kakaóvaj és a cukor, a tejcsokoládéhoz tejport is adagolnak. Rengeteg hasznos vegyületet tartalmaz, de „boldogító” hatását a szerotoninnak, magnéziumnak és a triptofánnak köszönheti. Lássuk miért.

A boldogsághormonként emlegetett szerotonin valószínűleg tényleg segít a jó közérzet elérésében, de ami biztos, hogy hiánya depresszióhoz vezethet, felelős lehet a migrén kialakulásáért, fülzúgásért és a bipoláris zavartért is.

A magnézium elengedhetetlen az idegrendszer zavartalan működéséhez, hiánya feszültséghez, kimerültséghez vezet. Bizonyos emberek eleve hajlamosabbak a magnéziumhiányra, köztük én is, így igyekszem táplálék kiegészítők formájában is pótolni.

A triptofán az alapvető fehérjeépítő aminosavak egyike, esszenciális, a szervezetünk nem képes magától előállítani, ezért lényeges, hogy táplálékunk részét képezze. Hatásos alvászavarok, depresszió és pánikbetegség ellen.

Bátran kijelenthetjük a fentiek alapján, hogy igen, a csokoládé boldogabbá tesz, de legalábbis segít, hogy kicsit jobban érezzük magunkat. Természetesen az étcsokoládé erőteljesebb jótékony hatással bír, és fontos a mértékletesség!

Lepjük meg magunkat olykor egy szelettel kedvenc kakaós desszertünkből!


Írta: Földmives Bernadett

Kép forrása: www.gasztroangyal.hu