KÉK FÉNY
#tolvajok
#vádemelés
#gyújtogatás
Vádemelés a gyújtogató, mátyusi tolvajok ellen
Több rendbeli lopással vádolja a Nyíregyházi Járási Ügyészség azt a két fiatalt, akik nemcsak eltulajdonították a számítógépeket az egyik szabolcsi településen lévő önkormányzattól, hanem még fel is gyújtották a polgármesteri hivatal épületét és a könyvtárat.

A vádirat lényege szerint, a 20 éves vádlott 2020 júliusában rávette a 16 éves társát arra, hogy az egyik szabolcsi község polgármesteri hivatalába törjenek be, és tulajdonítsanak el különböző értékeket. Hajnali fél ötkor megjelentek a polgármesteri hivatalnál, az ajtót berúgták, majd számítógépeket és egyéb számítástechnikai eszközöket, továbbá a polgármester reprezentációs italait magukkal vitték. Azért, hogy a bűncselekmény nyomait eltüntessék, a felnőtt korú vádlott egy öngyújtóval az egyik irodában tüzet gyújtott, amely átterjedt az épület több helyiségére.

Még ugyanezen napon, de egy órával később a vádlottak feltörték az önkormányzat közelben lévő könyvtárát is, ahonnan szintén számítógépeket tulajdonítottak el. Az idősebb vádlott a könyvtárban is tüzet gyújtott, melynek során elégett 937 db könyv, továbbá a berendezési tárgyak.

A számítógépeket a vádlottak egy farakás közé rejtették, azokat a rendőrség megtalálta és a sértettnek visszaadta. A könyvtárban több mint kétmillió forint kár, míg a polgármesteri hivatal épületében hárommillió forint kár keletkezett a tűz miatt.

A letartóztatásban lévő vádlottakat az ügyészség összesen öt rendbeli lopással vádolja, illetve a felnőtt vádlottat még kiskorú veszélyeztetésével is, mivel rávette a tizennyolcadik életévét be nem töltött társát a lopások elkövetésére.

Az ügyészség a vádiratban azt indítványozta, hogy amennyiben a vádlottak az előkészítő ülésen beismerő vallomást tennének, és nem kérik a tárgyalás megtartását, akkor a felnőtt vádlottat három év börtönbüntetésre, fiatalkorú társát pedig két év hat hónap javítóintézeti nevelésre ítélje a bíróság.

Az eljárás a Vásárosnaményi Járásbíróságon folytatódik.