NAGYVILÁG
Belföld
Új sportuszoda épül Nyíregyházán
Ünnepélyes keretek közt elhelyezték annak a mintegy 2,5 milliárd forintból felépülő uszodának az alapkövét, ami Nyíregyháza frekventált helyén, a Continental arena mellett épül fel.

A pénteki alapkő letételen elhangzott, hogy az új nyíregyházi uszoda csaknem 2,5 milliárd forintból épül meg, s a létesítmény elsősorban a vízilabda utánpótlás-nevelést szolgálja majd. Az építkezés előkészületei 2016-ban kezdődtek az önkormányzat és az Aqua Sport Egyesület együttműködésében, a megvalósításra a jelenleg a vízilabda ob II-ben szereplő egyesület nyújtott be pályázatot a Magyar Vízilabda Szövetséghez. A beruházás hetven százalékban a társasági adóból (TAO) befolyt összegekből, valamint az állam által biztosított 750 millió forintos önerőből valósulhat meg a tervek szerint 2019 szeptemberére.

A Continental Aréna mellett épülő uszodában kialakítanak egy szabványos, ötvenméteres, tízpályás, 220 centiméter mély versenymedencét, egy 25 méteres tanmedencét, megépül a 250 férőhelyes galériás nézőtér, helyet kapnak az épületben a sportolói, bírói, edzői öltözők, valamint a hozzájuk tartozó vizesblokkok, az orvosi szoba, valamint az egyéb kiszolgáló helyiségek.

A komplexum alkalmas lesz hazai és nemzetközi, regionális felnőtt és utánpótlás vízilabda-mérkőzések, úszó- és szinkronúszó versenyek, edzőtáborok megrendezésére, illetve a környék iskolásainak és óvodásainak úszásoktatását is biztosítja. Az eseményen Szabó Tünde azt mondta: a nyíregyháziak nagy álma volt egy fedett uszoda megépítése, amely kiszolgálja az utánpótlás-nevelést, a verseny- és a szabadidősportot. A TAO-támogatással kapcsolatban elmondta, ez a támogatási forma már mintegy háromszáz létesítmény építéséhez és fejlesztéséhez járult hozzá szerte az országban.

A pénteki eseményen részt vett Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség szeptember végén megválasztott új elnöke is. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere arról beszélt, meghatározó beruházás indult el a belváros szélén, a Continental Aréna és az új jégpálya közvetlen szomszédságában. Megjegyezte, az épülő uszoda építését és későbbi használatát korszerű infrastruktúra, négysávos út és korszerű közműhálózat szolgálja ki.