INTERJÚ
#Tuzson Bence
#Magyar Nyelvőr Díj
​Tuzson Bence: a magyar nyelv a történelmi múltba tekint vissza, de a jövőbe néz előre
Idén is átadták a Magyar Nyelvőr Díjat, amit minden esztendőben olyan személyek kaphatnak meg, akik sokat tettek a magyar nyelv ápolásáért a határon innen és túl.

A Magyar Tudományos Akadémián tartott díjátadón Dr. Haader Lea, Ádám Zita és Bartos Erika részesültek az elismerésben. A díjakat az esemény fővédnöke, Dr. Tuzson Bence igazságügyi miniszter adta át. Őt kérdeztük a díjról, a nyelvészekről és a magyar nyelvről.

Közel 10 éve adják át a Magyar Nyelvőr díjakat. Nagyon komoly presztízsű lett a díj. Miért fontos, hogy a magyar nyelvet ápoló tudósokat díjazzák?

A magyar nyelv egy olyan kincsünk, amely talán teljes egészében egyedi. Nekünk, magyaroknak a nyelvünk a legfontosabb, hiszen minket a nyelv tart össze. A történelmünket és teljes kultúránkat is hordozza a nyelv, ez összetartozik. A mindennapokban is hihetetlen nagy veszélyben van a nyelv. A közösségi média világában, ahol a nyelv hirtelen és sokat változik, bizony nagy jelentősége van annak, hogy ki ápolja és ki őrzi ezt a nyelvet. Akik pedig őrzik és vigyáznak rá, azok megérdemlik ezt a díjat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is szinte minden szülő és gyermek ismeri a Bogyó és Babóca történetét. Hogyan esett Bartos Erikára a választás a Magyar Nyelvőr díj kapcsán?

Ezt a kuratóriumtól kellene megkérdezni, de az biztos, hogy Bartos Erika könyveit mindenki ismeri. Nekem öt gyermekem van és mindegyik Bogyó és Babócán és Bartos Erika könyvein nőtt fel. Nagyon sajnálom, hogy az Anna, Peti, Gergőt már nem adják ki, de a legnagyobbak azt is olvasták. A legkisebb, aki most 4 éves, szintén ezt nézegeti. Nagy jelentősége van annak is, hogy aki ilyen könyvet tud írni, és így el tud jutni a legkisebb gyerekekhez, az olyan díjban tudjon részesülni, ami bizony egy megbecsülés. A Magyar Nyelvőr Díj a presztízse miatt is ezt jelenti. Ugyanakkor mondhatjuk azt, hogy a díjazók számára is nagy elismerés, hogy Bartos Erikának adhatták át ezt a díjat.

A nyelvészek, hiába végeznek komoly kutatásokat, mégis kevesebb emberhez jut el a munkásságuk. Fontosnak tartják, hogy a díjazottak között legalább egy olyan név is legyen, akit a szélesebb közönség is ismer, mint például Bartos Erika?

Különböző munka a nyelvi munka és a nyelvvel való foglalkozás. Vannak, akik a szélesebb közönséghez beszélnek. Nekik is kell díjat adni, de meg kell emlékeznünk azokról is, akik talán nem annyira láthatóak, de az ő kutatómunkájuk nélkül a nyelv megőrzéséről nem beszélhetnénk. Ők azok, akik visszamennek a múltba és összerakják a nyelv történetét. Ebből atörténetből adódik az is, hogy tovább fejlődhet a nyelvünk, és ezáltal tudjuk megőrizni is. Ha visszatekintünk a régi magyar írásokra, Ráskay Lea írásaira, vagy a Halotti beszédre és megvizsgáljuk ezeknek a létrejöttét, összetételét, hogy mi van az akkori magyar nyelvben, mi az, ami megőrződött belőle, akkor annak nagy jelentősége van a nyelv fejlődése szempontjából is. A nyelvre egy egységes egészként kell tekintenünk, miközben a valóságban ez egy folyamat. A történelmi múltba tekint vissza, de a jövőbe néz előre.