KÖZÉRDEKŰ
#munkaerőhiány
#munkahely
#álláskeresők száma
Tovább csökkent az álláskeresők száma
A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján idén januárban mindösszesen 232 916 fő szerepelt a regiszterben, 2010-hez képest több mint 400 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma, tavaly januárhoz viszonyítva pedig közel 11 ezres mérséklődés figyelhető meg - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) január 31-i közleménye szerint a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Czomba Sándor kiemelte: ma Magyarországon, aki tud és akar dolgozni, az el is tud helyezkedni, ráadásul ezért egyre magasabb bért kap. Míg a Gyurcsány-korszakban százezrek veszítették el a munkájukat és kényszerültek segélyekből élni, addig a nemzeti kormány sikerrel védte meg a munkahelyeket és a családokat - tette hozzá.

A kormány célzott intézkedésekkel igyekszik csökkenteni az álláskeresők számát és tovább növelni a munkaerőpiaci aktivitást. Januártól lehet pályázni a kkv kapacitásfejlesztő programra, melynek segítségével mintegy kétezer új munkahely jöhet létre. A projekt célja azon kis-, és közepes vállalkozások kapacitás-fejlesztésének támogatása, akik a négy leghátrányosabb helyzetű magyarországi régióban - Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl - működnek és legfeljebb 10 munkavállalóval bővítenék a foglalkoztatottaik számát.

A projekt célcsoportját azok a 15-64 év közötti álláskeresők képezik, akiknek a felvételt megelőző hónapban nem volt munkából származó jövedelme. Egy új foglalkoztatottra összesen maximum közel 2,5 millió forintos támogatás érhető el a hat hónap alatt.

A támogatás célja az is, hogy hosszabb távon segítse a kkv-k alkalmazkodását a zöld és a digitális átállás okozta kihívásokhoz, és ezáltal hozzájáruljon a magyar gazdaság versenyképességének megerősítéséhez, a létrejövő munkahelyek fenntarthatóságához.

A program részletei a lebonyolításért felelős OFA Nonprofit Kft. weboldalán érhetőek el - olvasható a közleményben.

-MTI-