KÖZÉRDEKŰ
#támogatás
#mezőgazdaság
#agrártámogatás
Telt házas gazdafórum Napkoron
​Országos fórumsorozatot szervezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a valamennyi vármegyét érintő roadshow célja megismertetni a gazdálkodókkal az új Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv keretében hamarosan megjelenő pályázatokat. A napkori rendezvény fő előadója, Győrffy Balázs, a NAK országos elnöke volt.

A napkori Kerekerdő Turisztikai Központ Rendezvényháza csordulásig megtelt a gazdákkal. A fórum résztvevőit köszöntötte a térség országgyűlési képviselője, dr. Seszták Miklós, valamint a vármegyei közgyűlés alelnöke, Baracsi Endre. Vitaindító előadást tartott, Rácz Imre, a NAK Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei elnöke.

NAK_Napkor_27.jpg

A rendezvénysorozat napkori állomásának fő előadója, Győrffy Balázs NAK országos elnöke volt, aki kifejtette álláspontját a fordulat előtt álló Európa agrárgazdaságról.

Elhangzott, hogy számos nem várt kihívást hoztak az elmúlt évek a hazai agrár- élelmiszeripar számára A koronavírus, az évszázados aszály, a szomszédban kirobbant háború nyomán megugró energia- és inputárak, az infláció, az ukrán mezőgazdasági termékek dömpingje miatt kialakult piaci anomáliák alaposan próbára tették az ágazat szereplőit. Ezen kihívások egyikére sem lehetett felkészülni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara folyamatosan azon dolgozik, hogy segítsen tagjainknak megtalálni a lehető legjobb válaszokat.

A jövő ugyanakkor kiszámíthatatlan, az újabb és újabb kihívások kiváló alkalmazkodóképességet igényelnek a gazdáktól. Ennek elengedhetetlen feltétele a fejlesztés. Többek közt szükség van a termelés diverzifikálására, a gazdálkodói együttműködés erősítésére, a vízmegtartás és az öntözésfejlesztés segítségével a termésbiztonság javítására. Nagy lehetőségek vannak az agrár-digitalizációban is: a precíziós gazdálkodásra történő áttéréssel hatékonyabbá tehető többek közt az inputanyag-felhasználás is.

A termelés és feldolgozás hatékonyságának javításához kulcsfontosságú, hogy minél jobban kihasználjuk a történelmi forrásbőség nyújtotta lehetőségeket.

A NAK kezdeményezésének is köszönhetően a vidékfejlesztési támogatásoknál a korábbi 17,5-ről 80 százalékra növelte a kormány a nemzeti társfinanszírozást, így 2027-ig mintegy 1500 milliárd forint áll rendelkezésre a gazdaságfejlesztési beruházások támogatására, míg a zöld jövő feltételeinek megteremtésére 1000 milliárd forint költhető el. Ez a 2014-2020-as időszakhoz képest 4-szeres forrásnövekedést jelent.
NAK_Napkor_32.jpg
Februártól közel 70 agrár- és vidékfejlesztési pályázatot hirdet meg az agrártárca. A hamarosan megjelenő kiírásoknak köszönhetően a kis-, közepes és nagygazdaságok számára egyaránt lehetőség nyílik arra, hogy reagáljanak az elmúlt évek gazdasági-piaci változásaira: legyen szó akár a hatékonyság javításáról, a hozzáadott érték növeléséről, az élelmiszertermelés erősítéséről, a gazdaságfejlesztésről vagy a zöld elvárások teljesítéséről.

A támogatások hatékony lehívását segítendő, február közepétől április elejéig a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos fórumsorozatot szervez. A közel 70 helyszínen első kézből kaphatnak információkat a gazdálkodók az induló vidékfejlesztési pályázatokkal kapcsolatban. Emellett hamarosan elérhetőek lesznek a pályázati felhívásokat összefoglaló kiadványok is.

A Stratégiai Tervben kiemelt helyen szerepel az élelmiszeripar megújítása, valamint az egy hektárra vetített hozzáadott értéket és a hatékonyságot növelő beruházások ösztönzése a mezőgazdaságban.
NAK_Napkor_24.jpg
Január végén megkezdődött a pályázati felhívások társadalmi egyeztetése, ezt követően pedig hamarosan megjelennek majd az első kiírások. A tervek szerint elsőként az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó konstrukciókat hirdeti meg az Agrárminisztérium. Ezt követi a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások első pályázati csomagja, amely magában foglalja az élelmiszeripar, a takarmányipar, a kertészet és az állattartás beruházásait segítő felhívásokat. Ezzel párhuzamosan indulhatnak el az ökológiai szempontból fontos földhasználat váltást segítő támogatások, amelyek kapcsán megnyílik a többéves fenntartási támogatás.

Áprilisban új kiírásokkal folytatódik a fenntartható vízgazdálkodási közösségek és a mezőgazdasági üzemek öntözésfejlesztésének támogatása. Nyárra készülhet el a generációváltást segítő támogatási csomag, a vidék- és településfejlesztési konstrukciók pedig ősszel várhatók. Év végén aztán egy újabb beruházási csomag jelenhet meg, amely a precíziós gazdálkodást vagy például a terménytisztítás-szárítás technológiai megújulását segíti. Az új támogatási ciklus – a korábban már jól bevált konstrukciók mellett – számos újdonságot tartalmaz. Egyes esetekben változik a támogatásintenzitás mértéke, kedvezőbbé válnak az előlegigénylés szabályai, illetve kiszélesedik a pályázók köre. Erről és még számos fontos, a várható pályázatokkal kapcsolatos információról szó esik a KAP-fórumokon.