Először is fontos tudni, hogy a K-vitamin zsírban oldódik (egyike a DEKA-nak nevezett zsírban oldódó vitaminoknak), ezért nem ürül ki hamar a szervezetből. Másodsorban lényeges, hogy a K-vitaminnak 2 formája van: a K1 (fillokinon) és a K2 (menakinon). A K1-vitamin megtalálható a zöld levelű növényekben, a K2-vitamint pedig egy baktérium termeli a vastagbelünkben. A K-vitaminokat egyébként egy Carl Peter Henrik Dam nevű dán biokémikus fedezte fel 1929-ben, majd 1943-ban orvostudományi Nobel-díjban is részesült ezért, méghozzá Edward Doisyval megosztva.
Őszintén szólva, rengeteg mindenben. Csak hogy egy párat említsünk ezek közül: szilva, saláta, brokkoli, káposzta, karfiol, kelbimbó, spenót, bab, borsó, lucerna, spárga, máj, tonhal, makréla, tojássárgája, tejtermékek, petrezselyem, bazsalikom, koriander, majoránna, zsálya, kakukkfű, mustármag, paprika, cayenne bors, chili- és curry por, valamint egy ősi japán szójaétel, az úgynevezett natto is bővelkedik benne.
Igen; ha biztosra akarsz menni, akkor a fenti ételek és fűszerek fogyasztásán túl étrend-kiegészítő kapszulaformájában is pótolhatod a K-vitamint a szervezeted számára. Különösen antibiotikum kúra után ajánlott, illetve Cronn-betegség esetén is szükséges a K-vitamin pótlása. Szintetikus formában a K1- és a K2-vitamint is meg tudod vásárolni.
Ugyanakkor fontos tisztában lenni azzal az információval, hogy véralvadásgátló gyógyszereket szedők feltétlenül kérjék ki orvosuk tanácsát a K-vitamin adagolásával kapcsolatban, mert ez a vitamin csökkentheti ezen gyógyszerek hatékonyságát! Ezen kívül, ha magas a vérnyomásunk, akkor szintén konzultáljunk az orvosunkkal, ugyanis a K2-vitamin esetenként fokozhatja a magas vérnyomást.
Forrás: bien.hu (Kató Iringó)