PUZZLE
Életmód
#egészség
#vitaminok
#táplálékkiegészítők
Te hallottál már róla? Ezért fontos a K-vitamin
A méltán népszerű A-, B-, C-, D- és E-vitaminról már biztosan Te is hallottál, na de mi a helyzet a K-vitaminnal? Cikkünkben összegyűjtöttünk a legfontosabb tudnivalókat erről a ritkán emlegetett, mégis fontos vitaminról!


K-vitamin vagy K-vitaminok?

Először is fontos tudni, hogy a K-vitamin zsírban oldódik (egyike a DEKA-nak nevezett zsírban oldódó vitaminoknak), ezért nem ürül ki hamar a szervezetből. Másodsorban lényeges, hogy a K-vitaminnak 2 formája van: a K1 (fillokinon) és a K2 (menakinon). A K1-vitamin megtalálható a zöld levelű növényekben, a K2-vitamint pedig egy baktérium termeli a vastagbelünkben. A K-vitaminokat egyébként egy Carl Peter Henrik Dam nevű dán biokémikus fedezte fel 1929-ben, majd 1943-ban orvostudományi Nobel-díjban is részesült ezért, méghozzá Edward Doisyval megosztva.


5 ok, amiért hasznos lehet a K1- és a K2-vitamin:

  1. A K1-vitaminnak lényeges szerepe van a véralvadási folyamatokban. A vérlemezkék tapadását segíti elő, így gondoskodik arról, hogy sérüléseknél a sebek ne vérezzenek túl sokáig. Hiányában sajnos véralvadási zavarok léphetnek fel.
  2. Talán az egyik legfontosabb tulajdonsága a K2-vitaminnak, hogy szükség van rá a kalcium csontokba való beépüléséhez. Tehát csontjaid (és fogaid!) épségének megőrzése és a csontritkulás megelőzéseérdekében nemcsak a kalcium és a D-vitamin megfelelő mennyiségű bevitelére érdemes odafigyelned, hanem a K2-vitaminra is.
  3. A K2-vitamin védelmet nyújt az érfalak, artériák meszesedése ellen is, így támogatja a szív- és érrendszer egészségét. Hollandiában, a ’90-es évek elején készítettek egy felmérést négyezerhatszáz 55 évnél idősebb ember részvételével, melynek során megállapították, hogy a K2-vitamint rendszeresen szedő alanyoknál 52%-kal volt alacsonyabb a súlyos aorta meszesedés kockázata.
  4. A K2-vitamin elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját is, éppen ezért hiányában akár májfunkciós zavarok is kialakulhatnak.
  5. Ha ez mind nem lenne elég, a kutatók már bőszen vizsgálják az Alzheimer-kór és egyéb idegrendszerei betegségek megelőzésében játszott szerepét is a K2-vitaminnak.


Miben van K-vitamin?

Őszintén szólva, rengeteg mindenben. Csak hogy egy párat említsünk ezek közül: szilva, saláta, brokkoli, káposzta, karfiol, kelbimbó, spenót, bab, borsó, lucerna, spárga, máj, tonhal, makréla, tojássárgája, tejtermékek, petrezselyem, bazsalikom, koriander, majoránna, zsálya, kakukkfű, mustármag, paprika, cayenne bors, chili- és curry por, valamint egy ősi japán szójaétel, az úgynevezett natto is bővelkedik benne.


Szedjük külön is?

Igen; ha biztosra akarsz menni, akkor a fenti ételek és fűszerek fogyasztásán túl étrend-kiegészítő kapszulaformájában is pótolhatod a K-vitamint a szervezeted számára. Különösen antibiotikum kúra után ajánlott, illetve Cronn-betegség esetén is szükséges a K-vitamin pótlása. Szintetikus formában a K1- és a K2-vitamint is meg tudod vásárolni.

Ugyanakkor fontos tisztában lenni azzal az információval, hogy véralvadásgátló gyógyszereket szedők feltétlenül kérjék ki orvosuk tanácsát a K-vitamin adagolásával kapcsolatban, mert ez a vitamin csökkentheti ezen gyógyszerek hatékonyságát! Ezen kívül, ha magas a vérnyomásunk, akkor szintén konzultáljunk az orvosunkkal, ugyanis a K2-vitamin esetenként fokozhatja a magas vérnyomást.


Forrás: bien.hu (Kató Iringó)