AKTUÁLIS
Szuperfertőző lehetett az újfehértói rendezvényen
Egy születésnapi buli vált rémálommá Újfehértón, ugyanis a csaknem 40 tagú társaságból információnk szerint 15 személynél mutatták ki az új koronavírus jelenlétét.

Mint írtuk, egy újfehértói magánrendezvény összes résztvevője házi karanténba került - ezt még hétfőn jelentette be Facebook-oldalán a település polgármestere, Hosszú József. "Augusztus 1-jén városunk egyik önkormányzati helyiségében tartott magánrendezvényen igazolt koronavírus fertőzött személy volt jelen, ami most jutott tudomásunkra. Az érintett személy nem Újfehértón lakik."

Akkor a polgármester kiemelte, hogy igazoltan pozitív újfehértói lakosról ugyan nincs tudomásuk, de a rendezvényen több újfehértói lakos is részt vett, így ők házi karanténba kerültek.

Szerdán a településvezető újabb posztban már arról számolt be, hogy "szerda reggel értesített a Népegészségügyi Főosztály, hogy egy olyan személynek, akivel a múlt héten tárgyaltam, pozitív lett a koronavírus-tesztje. Én nem vettem részt az augusztus 1-jei rendezvényen, munka során kerültünk kontaktba múlt hét elején. Nem beteg vagyok és tüneteim sincsenek, de házi karantént ír elő a jogszabály. Azokra, akik velem kapcsolatba kerültek, nem vonatkozik semmi előírás, mivel ők nem koronavírusos beteggel kerültek kapcsolatba, csak kontaktszeméllyel."

Kiemelte, hogy családjával eddig is betartottak minden megelőző intézkedést. "Mivel sok emberrel vagyok kapcsolatban, emiatt számítani lehetett rá, hogy előbb-utóbb én is érintett leszek."

Ki a szuperfertőző?

Legalább húsz éve ismert az orvostudományban, hogy nem mindenki egyforma mértékben terjeszti a fertőző betegségeket. Nagyjából az emberek húsz százaléka, vagyis minden ötödik ember szuperterjesztőnek számít, ők sokkal több embert fertőznek meg, mint mások.

- FrissMédia -