Tudomány és Technika
#űrkutatás
#bolygókutatás
#NASA
#Ceres
Szép felvételek készültek a Ceresről
A NASA Dawn űrszondája csodás új fényképeket lőtt a Ceresről, amelyeken többek között árnyékos, kráterezett háttér előtt tűnik fel legfényesebb régiója.

A szonda október 16-án lőtte a fényképet ötödik tudományos pályájáról, amelynél a Nap által bezárt szög eltért a korábbiakétól. A Dawn körülbelül 1480 kilométeres magasságból vizsgálódott a kép készültekor, ezt a pályát október elején érte el.

Az Occator-kráter – középső fényes régiójával, valamint más, kevéssé reflektív területek – eléggé prominens a Ceres karéja közelében. A 92 kilométer széles és 4 kilométer mély Occator friss geológiai aktivitás nyomait tárja fel.


Az Occator-kráter a Dawn friss felvételén. (Fotó: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

Az Occator-kráter a Dawn friss felvételén. (Fotó: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)


A legújabb kutatások azt sugallják, hogy a benne látható fényes anyag sókból áll, amelyeket a felszín alól kiszivárgó, megfagyó, majd szublimálódó (szilárd halmazállapotból gőz állapotba kerülő) sós folyadék hagyott maga után.

A bemélyedést több millió éve létrehozó ütközés kivájta anyag borítja a felszínt a kráter körül, de a becsapódás segíthette elő a sós folyadék feláramlását is.

A Dawn-misszió szakemberei egy másik képet is közzétettek a Ceresről, amely feltárja, milyennek tűnnének a törpebolygó színei az emberi szemnek.

A berlini Német Űrkutatási Központ készítette mozaik a Dawn első tudományos pályájáról, vörös, zöld és kék szűrőkkel lőtt fényképeket ötvözi. A színt annak alapján számolták ki, hogy a Ceres miként veri vissza a különféle fényhullámhosszokat.


Ilyennek tűnne a Ceres az emberi szemnek a kutatók mérései szerint. (Fotó: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

Ilyennek tűnne a Ceres az emberi szemnek a kutatók mérései szerint. (Fotó: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)


Az űrszonda 2015. március 6-i érkezése óta több tízezer felvételt készített és rengeteg adatot gyűjtött az égitestről. Miután több mint nyolc hónapot töltött 385 kilométeren, magasabb pályát célzott meg idén augusztusban. Októberben, az 1,480 kilométeresről újabb képeket és értékes adatokat küldött haza.

November 4-én megkezdte araszolását hatodik tudományos pályájára, amely 7200 kilométeres magasságba viszi. Ezt elvileg december elején éri el. Eme pálya egyik célja finomítani a korábban begyűjtött méréseket.

Az űrszonda a NASA közleménye szerint jó állapotban van, jelenleg kibővített, júliusban kezdődött misszióját végzi. A Dawn 2007-ben indult, elsőként a Vesta protoplanétát vizsgálta meg 2011 júliusában, majd 2012 szeptemberében indult a Ceres felé, ahová 2015 márciusában érkezett meg.


Forrás: hirado.hu