KÉK FÉNY
#gázolás
#Mándok
#kukásautó
Szándékos volt a gázolás három éve Mándokon? Hamarosan kiderül!
​Napra pontosan három éve, hogy a reggeli órában Mándok forgalmas útján egy helyi férfi a vád szerint szándékosan el akart gázolni három, kukásautón dolgozó embert. A konfliktus egy félreértésből keletkezett, s majdnem három ember halálával végződött.

Bíróváltás miatt ma meg kellett ismételni a bírósági eljárást. Azonban a büntetőeljárás lehetőséget ad az eddig lefolytatott bizonyítási eljárás során keletkezett jegyzőkönyvek felolvasásával való megismétlésére. Amenyiben a vád és a védelem is elégségesnek tartja ezen jegyzőkönyvek lényegi ismertetését, az ügy nem akad meg. Így volt ez ma is, így az ügy új törvényszéki bírója, dr. Péli-Toóth Viktória le tudta zárni a bizonyítási eljárást.

Dr. Szilágyi László főügyészségi ügyész vádbeszédében kifejtette, hogy bizonyítottnak látja a 2020 decemberében történt vádbéli cselekményeket. Emlékeztetett, hogy az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. alkalmazásában álló sértettek a hulladékszállító teherautóval a munkájukat végezték. A szemétszállítóval szemközti sávban haladt a vádlott, aki annak érdekében, hogy a sértett az úttesten áthúzhassa a kukát, lefékezte autóját.

20231205_101708.jpg

A gesztust értékelve a sértett odaintett neki, ám H.B. vádlott a jelzést félreértette, bántó szándékot vélt felfedezni benne, így az autójával leparkolt, majd a sértettet földre vitte, több alkalommal megütötte, ezt követően a helyszínről elhajtott. Szilágyi kifejtette, hogy a terhelt ezzel a cselekményével nagy megbotránkozást keltett, így álláspontja szerint a vád ezen része bizonyított, azaz garázdaság miatt is elítélendő a vádlott.

A vád ezen részét egyébként a vádlott és a védője sem vitatja, azonban úgy vélik, hogy a sértetti közreműködése itt is tetten érhető. A vádlott és védője azt állítja, hogy a sértett lépett fel támadólag a vádlottal szemben. Miközben a fenti eset miatt a sértettek segítséget kértek, a vádlott gépkocsival visszatért, és 30-35 km/h sebességgel haladva, az út mentén a teherautó mellett várakozó négy személyre rántotta a kormányt, akik közül hármat álló helyzetben elütött, míg egynek sikerült a kocsi elől elugrania. A három sértett nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, a súlyosabb, akár halálos eredmény bekövetkezése csak a vastag, télies ruházatuk miatt maradt el.

A vádat képviselő főügyészségi ügyész kifejtette, hogy a vádlott cselekménye emberölés kísérletének minősül, még ha az nem is egyenes szándékból valósult meg. Azonban a terheltnek fel kellett mérnie, hogy ha egy több, mint egy tonnás 35-50 kilométeres sebességgel haladó gépkocsival széndékosan elüt valakit, annak halálos következménye is lehet. Érvelése szerint, amit a szakértő is alátámasztott, egy gépkocsi által okozott sérülések milyenségét a gépkocsi vezetője az ütközéskor nem tudta befolyásolni.

20231205_105905.jpg

A védő ezzel szemben úgy véli, hogy a bizonyítási eljárás során nem nyert bizonyosságot, az, hogy védence meg akarta ölni a dolgozókat. Úgy véli, hogy a sajnálatos ügy vádlottja fékezéssel el akarta kerülni az gázolást, amikor rájött, hogy a kukásautó kikerülése közben elütheti a dolgozókat. Álláspontja szerint védence csak garázdaságban és közúti veszélyeztetésben mondható ki bűnösnek. Bár a védő két bizonyítási indítványt is tett, azokat a tanácsvezető bíró az ügyésszel egyező álláspontra helyezkedve elutasította.

A terhelt az utolsó szó jogán ismét bocsánatot kért a történtek miatt a sértetteketől, akiknek fejenként 300-300 ezer forint kártérítést is megfizetett.

Az ügyben határozathozatal csütörtökön várható.