AKTUÁLIS
#roma
#sport
#integráció
Romaintegrációs együttműködési megállapodás Kisvárdán
Kisvárda Város Önkormányzata és kisvárdai sportegyesületek együttműködési megállapodást kötöttek a Nemzetiségi-Roma Kulturális Integrációs Program- TIOP-1.2.6-14/1. megnevezésű pályázat keretein belül. Az együttműködés keretében a sportegyesületek a roma kisebbség többségi társadalomba történő integrálását a sportban való részvétel biztosításával segítik elő.

Az együttműködés alapján a Kisvárda, Tordai utca 9. szám alatt kialakított, a roma nemzetiségi kulturális integrációs program megvalósításának helyet adó ingatlanban egy éves próbaidőre a sportegyesületek kondigépeket és kardiogépeket bocsátanak a roma társadalom sportolóinak rendelkezésére, amelyet a roma és nem roma sportolók, sportolni vágyók használhatnak.

Az együttműködés kereteit a megállapodást kötő felek a próbaidő alatt felülvizsgálhatják annak tapasztalatai alapján. Kisvárda Város Önkormányzata a Nemzetiségi-Roma Kulturális Integrációs Program- TIOP-1.2.6-14/1. megnevezésű pályázatával támogatásban részesült, amelyből mint a komplex projekt egyik részeleme, felújításra került a Kisvárda, Tordai utca 9. szám alatti ingatlan, amelyben kialakításra került a Nemzetiségi – Roma Módszertani és Oktatási Központ.

A projekt egyik fő célkitűzését képezi a kisebbségi – kiemelten a roma – társadalomnak a többségi társadalomba való integrációja, az integráció elősegítése. Ennek érdekében a nemzetiségekhez, kiemelten a roma kisebbséghez lokalitásában illeszkedő, a társadalmi befogadást és együttélést a többségi társadalom számára is egyaránt közvetítő oktatási, képzési, kutatási infrastruktúra kialakítására került sor a Nemzetiségi – Roma Módszertani és Oktatási Központnak a Tordai utcai ingatlanban való elhelyezésével. A sport, mint nemzetet összekovácsoló erő, közös cél és tevékenység tevékenyen hozzájárul a többségi társadalom és a kisebbségi társadalom közötti integráció megvalósulásában.

Kisvárda Város Önkormányzata az integráció egyik eszközeként a sportban való részvétel biztosításával járul hozzá a sportegyesületekkel kötött megállapodások teljesítésével a társadalmi integráció megvalósulási folyamatához. Kisvárdai sportegyesületek az integráció elősegítéséhez a rendelkezésükre álló sportinfrastruktúra használatának lehetőségével tudnak hozzájárulni. Ennek érdekében került sor az Önkormányzat és az egyesületek közötti együttműködési megállapodások megkötésére.