KULTÚRA
Múlt idő
#Anglia
#lelet
#aranylánc
#3000 éves aranylánc
#bronzkori aranylánc
Páratlan szépségű, 3000 éves aranyláncra bukkant egy fémkereső egy angliai szántóföldön
Páratlan szépségű bronzkori aranyláncra bukkant egy fémkereső egy szántóföldön az angliai Cambridgeshire grófságban.

A láncot 730 gramm tiszta aranybólkészítették több mint háromezer éve, és az elmúlt évszázad legnagyszerűbb angliai régészeti leletének minősítették a szakemberek.

aranylanc-2

A régészeti hatóságok nem hozták nyilvánosságra sem a lelet megtalálójának kilétét, sem felfedezésének pontos helyét. Valahol a híres bronzkori angliai falutól, Must farmtól mintegy 80 kilométerre bukkantak rá. Kidolgozása igen hasonlít a közeliGrunty Fenben 1844-ben talált leletre, amelyet ma már a Cambridge-i Egyetem régészeti múzeumában őriznek.

“A bronzkori Kelet-Angliában sok érdekes dolgot műveltek, de régóta nem találtunk olyan meglehetősen súlyos tárgyat, mint a mostani” – idézte Neil Wilkint, a British Museum bronzkori Európa részlegének kurátorát a The Guardian.

Kép megtekintése a TwitterenKép megtekintése a Twitteren

Az aranyláncokat általában nyakláncként hordták, de a hosszabbakat övként is viselték. Ám Wilkin kiderítette, hogy ez a lánc még az extra nagyméretű férfi nadrágok derékbőségénél is hosszabb. A szakember szerint soha nem találtak ilyen tárgyat halott ember maradványainál, az nyilvánvalóan az élettel volt kapcsolatban. A régész annak a véleményének adott hangot, hogy akár egy törzs is kölcsönadhatta azt védelmet biztosítandó egy várandóssága késői szakaszában lévő nőnek. Azt is lehetségesnek tartja, hogy a páratlan tárgy egy áldozati állatot díszíthetett. “Éppen illik egy kecskére vagy egy juhra” – magyarázta.


Forrás: erdekesvilag.hu