AKTUÁLIS
#Falusi Civil Alap
Pályázatra fel! Megnyílt a Falusi Civil Alap
​A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Civil Információs Centrum operativ igazgatója mai sajtótájékoztatóján ismertette a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében augusztus elsejétől benyújtható pályázati lehetőséget.

A kormány elkötelezett a kistelepüléseken élők számának megtartása, növelése, életminőségének javítása, valamint ezzel összefüggésben ezen települések fejlesztése iránt, amelyre tekintettel a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos vezetésével kidolgozásra került a Magyar Falu Program - fogalmazott Kiss András.

Ebben az évben a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében meghirdetett civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatására egymilliárd forint áll rendelkezésre.

A kormány kiemelt figyelmet fordít a megfelelő helyi ismeretekkel, kötődéssel rendelkező, kis településeken működő, értékteremtő civil szervezetek támogatására, és ehhez kapcsolódóan először 2020-ban megjelent a Magyar Falu Program új programeleme: a civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása.


Kiss András Gyopáros Alpár, Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatójára hivatkozva kiemelte, hogy a pályázatokat augusztus 31-ig lehet benyújtani, ingatlanvásárlásra vagy meglévő ingatlanok korszerűsítésére, valamint gépjárműbeszerzésre legfeljebb hétmillió forintot, eszközök vásárlására, valamint rendezvények, programok támogatására maximum kétmillió forintot lehet igényelni. Az augusztus elsején közzétett pályázati kiírásban az elmúlt évekhez képest lényeges tartalmi módosítás nincs, azon szervezetek azonban, amelyek korábban már nyertek támogatást ingatlan- vagy gépjárművásárlása, nem pályázhatnak újra erre a tevékenységre - hívta fel a figyelmet Kiss.

FrissMédia kérdésére válaszolva Kiss elmondta, hogy egy pályázó kizárólag egy pályázatot nyújthat be a jelen pályázati kiírás keretében és kizárólag egy pályázati kategóriára igényelhet támogatást. Több pályázó nem nyújthat be együttesen pályázatot.

A pályázatok lebonyolításával kapcsolatos feladatokat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. látja el. A pályázatokat a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszeren keresztül (NIR-ben) lehet benyújtani.

Kiss András rámutatott, hogy a Falusi Civil Alap pályázatot 2020-ban hirdették meg először, azóta majdnem kétezer településen több mint hatezer nyertest támogattak mintegy húszmilliárd forint értékben. A falusi civil szervezetek hagyományt őriznek, értékeket mentenek és adnak át, közösségeket hoznak létre, erősítik a közösségi életet, ezért tapasztalataik szerint általában valamilyen fontos tematikus tevékenységet végző szervezetek pályáznak, például polgárőr, önkéntes tűzoltó, faluszépítő vagy karitatív egyesületek.

Az őszi programokról szólva az operatív igazgató kiemelte, hogy ebben az évben immáron kilencedik alkalommal szerveznek civil véradást. Kora ősszel két településen, Mátészalkán szeptember 5-én, majd Nyíregyházán szeptember 7-én várják a véradókat.