NAGYVILÁG
Belföld
Összességében közel 280 milliárd forint jut a civil szférának
Mint írtuk korábban, Nyíregyházán jelentették be ma, hogy megjelentek a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázati felhívásai, a civil szervezetek idén összesen 5,9 milliárd forintos keretösszegre nyújthatnak be pályázatokat. A program részeként Tiszalökön is ismerkedtek az új pályázati lehetőségekkel.

Magyarországon a 2017-es adatok szerint 61 151 alapítvány és nonprofit szervezet működik. Tavaly mintegy 16 ezer pályázat érkezett a NEA-felhívásra, a legtöbb pályázati támogatást a Budapesten és környékén működő civil szervezetek tudták lehívni. Ettől az évtől a lebonyolító szervezet, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

A tiszalöki fórumon Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kormány által létrehozott civil alap keretösszege az elmúlt években folyamatosan emelkedett, a 2013-2014-es több mint hárommilliárd forintos támogatási összeg idén csaknem hatmilliárd forintra nőtt. A civil élet jól működik az országban, a NEÁ-n túl körülbelül 280 milliárd forint "osztódik szét" állami - részben kormányzati, részben önkormányzati, illetve uniós programok - közreműködésével a civil szervezetek között - tette hozzá.

Az idei kiírásról szólva a helyettes államtitkár azt mondta, valós és hasznos pályázatokat várnak, amelyek bizonyos értelemben terheket vesznek le az állam és az önkormányzatok válláról, illetve az adott civil terület fejlődését szolgálják.

Mint írtuk előző cikkünkben is, az idei pályázatban megjelent az egyszerűsített támogatási rendszer, amelynek bevezetését a civil törvény tavalyi módosítása tette lehetővé. Eszerint minden olyan helyi-regionális civil szervezet, amely két évre visszamenően rendelkezik számviteli beszámolóval és bevétele kisebb, mint ötmillió forint, a kollégiumi bírálati rendszertől függetlenül automatikusan 200 ezer forint támogatást kaphat. Ez elsősorban a kisebb vidéki közösségeket erősítheti - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Az összevont pályázatok gyakorlatilag egyesítik a korábbi szakmai és működési célú forrásigényléseket, így a pályázónak immár csak egy pályamunkát kell benyújtania - ismertette Szalay-Bobrovniczky Vince. Mint mondta, a törvénymódosítás eredményeképpen ötről tíz százalékra emelkedett a normatív kiegészítő támogatások aránya, amivel a kormány azt szerette volna elérni, hogy a civil szervezetek az adománygyűjtés területén még nagyobb aktivitást mutassanak.

A rendezvényen a térség országgyűlési képviselője, dr. Vinnai Győző is jelen volt és kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy megyénk civil szervezetei a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázatain nagyon jól szerepeltek, hiszen országosan a harmadik legjobb lehívási rátát produkálták. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy ez az aktivitás 2019-ben is megmarad.

A képviselő véleménye, hogy megyénkben igen erős a civil élet, ami egyrészt annak köszönhető, hogy a Civil Információs Centrum (CIC) munkatársai jól lobbiznak és kiváló munkát végeznek. A képviselő véleménye, hogy ha a civil szervezetek hatékonyabban, rugalmasabban tudnak ellátni egy-egy - szociális, kultúra, sport, polgárőrség – feladatot, annak csak örülni lehet. Az egyszerűsített pályázati rendszernek is ez volt az elsődleges célja, hogy a helyben működő civil szervezetek működését támogassa – utalt a képviselő a szinte automatikusan járó évi 200 ezer forintos támogatási lehetőségre.


Az Információs partnerségi napon Kiss András, a Hierotheosz Egyesület főtitkára, operatív igazgatója elmondta, hogy mind a lakosság, mind az abszolút számok tekintetében megyénk dobogós helyen szerepel a NEA pályázati rendszerben. 2018-ban 1100 szervezet pályázott támogatásra megyénkből és 41 százalékuk nyert is forrásokat a különböző programok megvalósításra.

Az egyszerűsített támogatások pályázatait február 22. és március 29., az összevont támogatási formára irányuló kérvényeket pedig január 16. és február 21. között lehet benyújtani a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján (www.bgazrt.hu)

A partnerségi napon a térségből több polgármester is jelen volt, köztük Gömze Sándor, Tiszalök polgármestere, aki köszöntette a jelenlévőket.


- FrissMédia -