NAGYVILÁG
Belföld
5. 9 milliárd forint jut a civilszervezeteknek
Ezt Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára jelentette be ma Nyíregyházán sajtótájékoztató keretében egy Információs Partnerségi Napot megelőzően. A helyettes államtitkár a források elosztása mellett a változásokról is beszélt.

Mától indul 30 napos határidővel a következő pályázat a hazai civil szervezetek (alapítványok, egyesületek, szövetségek) működési költségeinek és szakmai programjának támogatására. Az eddigiekhez képest néhány komolyabb változás is van a civil pályázatok menetében és lebonyolításában - jelentette be Szalay-Bobrovniczky Vince.

A helyettes államtitkár elmondta, a felhívások a lebonyolító szervezet, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján (www.bgazrt.hu) jelentek meg. A kiírás szerint a civil szervezetek működésének biztosítására vagy szakmai programjának megvalósítására fordítható, úgynevezett összevont pályázatokra 2019-ben 3,5 milliárd, míg a helyi és területi hatókörű civil szervezetek egyszerűsített támogatására csaknem egymilliárd forintot különítettek el.

A keretösszegből a civil információs centrumok (cic) támogatására 380 millió, normatív támogatásokra 194 millió forint jut, ezen felül rendelkezésre áll a 832 millió forintot tartalmazó egyedi keret is - közölte a helyettes államtitkár.

Az egyszerűsített támogatások pályázatait február 22. és március 29., az összevont támogatási formára irányuló kérvényeket pedig január 16. és február 21. között lehet benyújtani.

Az elnyerhető támogatási összeg a legtöbb szervezet esetében 4 000 000 Ft, szociális területen tevékenykedő szervezetek esetében pedig még ennél is magasabb, 5 000 000 Ft.

A változásokról szólva leszögezte Szalay-Bobrovniczky Vince, hogy a kormányzati törekvéseknek megfelelően a kimondottan kis közösségfejlesztő civil szervezetek pályázati lehetőségeit egyszerűsítették. Ami azt jelenti, hogy az egyszerűsített támogatás pályázat során nem lesz kollégiumi bírálat, néhány feltételnek kell megfelelni - például, hogy 5 millió forint alatti nem országos, hanem helyi vagy területi szervezet legyen, legalább két teljes éves gazdasági beszámolóval. A feltételek teljesülése esetén 200 ezer forint támogatásban részesül a civil szervezet.

Egyszerűsítik az adminisztrációt, így kettő helyett egy pályázat lesz. Vagyis a szakmai és a működési pályázatokat egy kiírás alatt érhetik el a civilszervezetek. A normatív kiegészítő pályázattal kapcsolatban a helyettes államtitkár elmondta, hogy az összegét megduplázták. Ez azt jelenti – mutatott rá -, hogy ha egy civilszervezet adományt gyűjt, akkor az így befolyó összeghez pályázat útján további 5 százalékot kaphatott eddig, de a kiegészítő normatív támogatás 2019-ben már 10 százalék.

A döntésnek kettős célja van - egyrészt,így növekszik a civilszervezetek támogatása, másrészt ezek a szervezetek érdekeltebbé válnak az adománygyűjtésben.

A nyíregyházán tartott Információs Partnerségi Napon több százan hallhattak előadásokat a változásokról, és a mai napon megnyíló pályázati felületekről, amelyek a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján érhetőek el itt: http://bgazrt.hu.

- FrissMédia -