NAGYVILÁG
Belföld
#Családvédelmi Akcióterv
#kisvárdai járás
#Nyíregyháza
#Román István
Óriási igény van a Családvédelmi Akcióterv iránt
A kormányhivatalok a kormány által július elsejétől meghirdetett családvédelmi akciótervből a babaváró támogatás, a CSOK, a jelzáloghitel csökkentés, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása kapcsán állnak kapcsolatban az ügyfelekkel. Megyénkben rekord ügyfélforgalom, kiemelkedően gyors ügyintézés jellemzi az egy hónapja beindított programot. Erről ma sajtótájékoztatón számolt be Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei kormányhivatal kormánymegbízottja Nyíregyházán.

Megyénkben 2105 ügyfél közel fele, 968-an a babaváró támogatás iránt informálódott, de nagy volt az érdeklődés a CSOK (543), valamint a nagycsaládosok autóvásárlási programja (390) iránt is. Legkevésbé a jelzáloghitel csökkentés miatt jelentek meg az érdeklődők, ők csupán 204-en voltak az elmúlt hónapban.

A megye járási hivatalai közül kiemelkedő a Nyíregyházi Járási Hivatal szerepe a kérelmek és az ügyfelek fogadásában, itt ugyanis 671 ügyfél jelent meg a Családvédelmi Akcióterv bevezetésének első hónapjában. Ezen járási hivatal kormányablakain kívül a kérelmek beadhatóak az Egészségbiztosítási Osztályon is.

A Nyíregyházi Járási Hivatal mellett jelentős ügyfélforgalmat bonyolít a Kisvárdai (163), a Nyírbátori (136), a Fehérgyarmati (135), valamint a Mátészalkai (125) Járási Hivatal is.

A Kisvárdai járásban a babaváró támogatás miatt 185 ügyfél, a CSOK-ra 132, míg a nagycsaládosok autóvásárlására 47 ügyfél nyújtott be igényt. Ebben a járásban is a megyei tendencia érvényesül, ugyanis a jelzáloghitelek elengedésére mindösszesen nyolc ügyfél jelentkezett.

Megyénk 26 kormányablakában, valamint a Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályon egyaránt kiemelkedően nagy az érdeklődés a Családvédelmi Akcióterv keretében 2019. július 1. napjától bevezetett ellátási formákra – mondta Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.

A megnövekedett ügyfélforgalom ellenére az ügyintézés a szervezeti egységekben minden esetben határidőn belül, fennakadás nélkül zajlik. A nyolc napos ügyintézési határidő ellenére a hatósági bizonyítványok jellemzően már három napon belül kiadásra kerülnek.

Mire figyeljenek az igénylők?

Babaváró támogatás és családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) igénybevétele esetén először a hitelintézetet kell felkeresni, ahol az érdeklődők tájékoztatást kaphatnak a támogatási formákról.

A támogatáshoz elengedhetetlen a biztosítási jogviszony igazolása, mely kérelem formájában adható be minden kormányablakba, beküldhető postai úton és személyesen beadható az Egészségbiztosítási Osztály ügyfélszolgálatán.

Az egészségbiztosítási Osztály legkésőbb 8 napon belül kiadja a hatósági bizonyítványt, melyet postai úton küld meg a kérelmezők részére, de lehetőség van személyes átvételre, előre egyeztetett időpontban.

A biztosítási jogviszonyról kapott hatósági bizonyítvánnyal ismét a hitelintézetet kell felkeresni, ahol megtörténik a folyósításhoz szükséges további ügyintézés.

Nagycsaládok autóvásárlási támogatása igénylése esetén a kormányhivatalnak (ezen belül is a kormányablakoknak) „csak” továbbítási szerepe van.

Ezen kérelmek benyújthatók a KAB-okban, MÁK ügyfélszolgálaton (1081 Budapest, Fiumei u. 19/a.), postai úton, és elektronikus úton is.

A KAB-ok továbbítják a kérelmeket az illetékességgel és hatáskörrel rendelkező Magyar Államkincstár Családtámogatási Főosztályához Budapestre, ahol elbírálják az ellátásra való jogosultságot.

Jelzáloghitel csökkentés ügyekben a Családtámogatási Osztály jár el. A kérelem beadható a kormányablakokban, akik továbbítják a lakástámogatási ügyfélszolgálatra. Ez az osztály folytatja le az eljárását, és hozza meg a döntést.