KÉK FÉNY
Nyomtalanul: egy hónapja nem tudja az ilki család, hogy hol van a 31 éves Sándor
Sándor, aki Ilken él édesanyjával, novemberben ünnepelte a 30. születésnapját. December 10-én egy helyi barátjával és annak ismerősével kártyázni indult, azóta a család semmit nem tud a fiatalemberről.

Sajnos nap mint nap számol be a közösségi média eltűnt emberekről. Sok esetben a keresett személy önszántából nem megy haza. Vagy el akar tűnni - ha felnőtt, ez jogában áll -, vagy egylátszólag megoldhatatlan probléma kergeti öngyilkosságba. Azonban Sándor esete más.

Az ügyben gyakorlatilag egy tényként kezelhető adat van: Lakatos Sándor egy hónapja nem ad magáról életjelt. Nyomtalanul eltűnt. Az ügy érintettjei ahányan vannak, annyi verzióban számolnak be az ominózus napról. A Sándor felkutatásán dolgozó rendőrök munkáját jelentősen megnehezítik az egymásnak ellentmondó vallomások, ezen belül is egy-egy személy tanúvallomásán belül is vannak ütközések. Az egyébként közigazgatási eljárás keretében folyó nyomozás rendkívül kiterjedt, és már egy hónapja tart.

Kártyázni indultak

Már az indulás is összeesküvéselméletekre adhat okot, hiszen Sándort egy helyi barátja kártyázni hívja. A fiatalember melegítőben, papírok és telefon nélkül, csak egy pakli kártyával indul el. Édesanyjától elköszönve annyit mondott, hogy kártyázni megy. Barátja az ilki hivatal előtt meggondolja magát: menjünk át Fehérgyarmatra, az egyik ottani kocsmába. Sándor, lévén, hogy nem úgy öltözött, valószínűleg hárított. Ekkor jött az ötlet, hogy a barátja fiának ruháit veszi magára. Sándor az utcán az ilki hivatal előtt öltözik át, majd csatlakoznak harmadik társukhoz, V-hez, és egy negyedik személy Ilktől 32 kilométerre, egy fehérgyarmati kocsmába fuvarozza őket.


Mint kiderült, a fiatalember azért nem ment haza átöltözni, mert édesanyja nem engedte volna el Sz. Elemérrel. Elemér agresszív, sok, jellemzően vagyon elleni balhéja volt. Jelenleg régebbi ügyei miatt jogerős börtönbüntetését tölti, a Sándor eltűnésével kapcsolatos tanúkihallgatás során vették őrizetbe.

A fehérgyarmati presszóban történtekről számos verzió született, attól függően, hogy ki melyik térfélen áll az ügy szempontjából. Sándor eltűnését reggel vette észre az édesanyja. Egyből hívta a lányát és kérte, hogy menjen el Sándor barátjához. Elemér és V. állítólag ekkor szembesültek azzal, hogy barátjuk nem ment haza. A család faggatására mindig mást és mást adtak elő, olykor egymásnak is ellentmondó nyilatkozatokat tettek. Egy dologban azonban ugyanazt mondták: Sándor nélkül jöttek haza. Ugyanakkor eleinte még az is kérdéses volt, hogy a két barát miként jutott haza.

Vonattal? Gyalog? Kocsival?

Amennyiben gyalogosan keltek útra, az 5-6 órai járás. A presszó tulajdonosa azt állítja, hogy V., aki az egész estét fizette a barátainak, hajnal 4 óra környékén ébresztette fel. Elemért a Vásárosnaményt Ilkkel összekötő úton délelőtt 7 és 7:30 között vették fel kocsival. V. mattrészeg volt, E. kevésbé, a presszó tulajdonosának elmondása szerint Sándor bár ittas volt, de nem annyira, hogy ne tudott volna magáról. Egy jegyvizsgáló állítólag látott két embert a Mátészalka és Vásárosnamény között közlekedő járaton. Úgy tudjuk, hogy V-t egyértelműen felismerni vélte a jegyvizsgáló, azonban a másik személy kilétében bizonytalan volt. De tény, hogy ketten voltak, és nem hárman.

Fehérgyarmatról az első vonat december 11-én 4 óra 9 perckor indul. V-nek, aki ekkor már egyedül volt, hogy elérje ezt a szerelvényt, 30 percet kellett gyalogolnia a kocsmától. Azaz három óra után nem sokkal el kellett indulnia, hogy elérje az első vonatot, amivel először Mátészalkára megy, majd ott átszáll a Vásárosnamény felé tartó vonatra. Számításaink szerint a vásárosnaményi állomásról bő egyórás gyaloglás után, hét óra környékén érhetett haza. Csakhogy V-t egy másik személlyel látta a jegyvizsgáló. Az is lehet, hogy E. volt vele, de akár Sándor is lehetett. Azonban E-t az ilki úton 7-7:30 között vették fel, és úgy tudjuk, hogy V. és Sándor sem volt vele. Ám az időpont alátámasztani látszik, hogy a két barát Fehérgyarmatról az első vonattal indult haza. Szintén a presszó tulajdonosának elmondása szerint a három barát három különböző időpontban távozott: először Sándor, majd E., és végül V. Haza azonban csak a két utóbbi érkezett.

Verekedés nem, de lökdösődés volt


Mint írtuk, a presszóban a barátoknak mindent V. fizetett, először készpénzzel, majd bankkártyával. Az egyébként kis alapterületű presszóban szombat este zenés bulit rendeztek. Sándor felszabadultan szórakozott, az alkohol feloldotta a gátlásait és meglehetősen rányomult a tánctéren szórakozó nőkre. 23 óra környékén a tulajdonos fia által készített live videó szerint jó volt a hangulat és Sándor is táncparketten volt, ahol megtörtént az első konfliktus.

Sándor testvérének, Brigittának a tulajdonos az eltűnés másnapján azt mondta, hogy először Sándort lökték fel, majd Sándor lökött meg egy nőt, aki a könyökén és a fején is megsérült. Ezt Brigitta derítette ki, aki megkereste a lányt. Sándort ekkor a presszó tulajdonosa és a fia kikísérte és a szórakozóhely előterében megbeszélték a történteket. Sándor többször is bocsánatot kért. A tulajdonos annyit mondott, hogy nem lökdösődve kell táncolni, majd Sándor állítólag vissza ment a szórakozóhelyre.

Újabb verzió, amit még senki nem hallott

Amikor próbáltuk kibogozni a szálakat, nem kis meglepetésre a presszó női tulajdonosa azt mondta, hogy Sándor őt lökte meg, és ekkor kísérték ki a fiával. A tulajdonos tagadja, hogy bármiféle atrocitás lett volna azon az éjszakán. Azonban úgy tudjuk, hogy a nyomozás adatai legalább egy esetben igazolják a konfliktust. Eszerint egy meglehetősen rossz hírű budapesti férfi, K. Cs., illetve V. S. barátnőit is érintette Sándor nyomulása. A tulajdonos viszont azt állítja, hogy nem volt semmilyen konfliktus a társaságok között, és kitart amellett, hogy Sándor őt lökte meg, amiért kikísértek.

Kabát nélkül az esőben

Azt senki nem tudja, vagy nem akarja megmondani, hogy Sándor mikor távozott a szórakozóhelyről. Egyesek azt vallották, hogy az ominózus lökdösődést követően még visszament a fiatal férfi, de van olyan, aki azt nyilatkozta, hogy utána már nem látta. Az nagy valószínűséggel fedi a valóságot, hogy Sándor jóval előbb távozott a presszóból. Bár a szórakozóhelyen kint és bent is vannak kamerák, felvétel nem áll rendelkezésre.

A tulajdonos fiának elmondás szerint azok a kamerák csal élő videót adnak, nem rögzítik a képkockákat. Csakhogy Sándor eltűnésének másnapján a presszó tulajdonosa Brigittának azt mondta, hogy a kamerák csak állóképeket rögzítenek, menjenek át és nézzék meg együtt. Másnap azonban a tulajdonos nem volt hajlandó megmutatni a felvételeket. Helyette az eltűnt férfi kabátját mutatja meg. Vagyis Sándor a szakadó esőben kabát nélkül távozott a presszóból. Csak épp azt nem lehet tudni, hogy merre, és mi miatt ilyen sietősen. A közösségi csatornára kitett videón - ezt időközben eltávolították - jól látszik, hogy Sándor jól érzi magát. A tulajdonos saját maga erősítette meg, hogy Sándor, bár ittas volt, de nem volt részeg, többször bocsánatot kért tőle és állítása szerint visszament táncolni.

Senki nem tudja, hogy a 30 éves férfi mikor és hova tűnt el

A család úgy véli, hogy testvérüket bántalmazták. Felkutatására kereső csapatokat alkotva gyalog járták be a feltételezett útvonalat, a töltést azonban nem. Az egyik lehetséges verzió szerint Sándor megunta a bulit és gyalogosan indult el a barátai nélkül a töltésen. Az egyik budapesti férfi, akinek a barátnője is érintve volt, állítólag látta is Sándort gyalogolni Fehérgyarmaton.

Amennyiben férfi gyalog indult el, a legrövidebb szakasz 35 kilométer és megközelítőleg hétórányi gyaloglást jelent. Elképzelhető, hogy a fiatal férfit itt érte baleset és a vízbe esett. Azonban a sok ellentmondás, ami ezt a történetet jellemzi, sajnos a bűncselekmény gyanúját is felvetheti.

Nézzék meg az aknát és a mély árkokat is - mondta a tulajdonos másnap a családnak. Az ominózus akna a presszóval szemközti üres telken, a járdától és az úttól is jóval beljebb helyezkedik el. A dupla oldalra felnyíló tetőt ma már lakat védi az illetéktelenektől. Azonban a család vasárnap és hétfőn is fel tudta nyitni az aknatetőt, de nem találtak semmit. Tehát ma már lakat van a szennyvízátemelő szivattyú aknájának tetején, december 10-11-én azonban biztos, hogy még nem volt. Információink szerint a nyomozók speciális eszközökkel kiszivattyúzták az aknát és búvárokkal is átvizsgálták, azonban semmit nem találtak.


- FrissMédia -