PUZZLE
Cukiság
Nyíregyházán látható az ország egyetlen indiai orrszarvú bébije
Már látható a külső kifutóban is az ország egyetlen indiai orrszarvú bébije. A féléves „apróság” rekordgyorsasággal növekszik, míg 2018 szeptemberében 56 kilogrammos testsúllyal látta meg a napvilágot, most több mint 2 mázsát nyom.

Jelenleg anyjával él, a látogatók jó idő esetén 11.00-14.00 között a külső kifutóban is megtekinthetik. A ritka orrszarvú borjú napi 1-2 kilót gyarapszik, köszönhetően a napi 20-30 liter anyatejnek, de már elkezdte a lédús gyümölcs és zöldségek fogyasztását is.

A kis bikaborjú 16 hónapnyi vemhesség után, problémamentesen jött a világra 2018 szeptemberében s születését több éves kutató munka előzte meg.

Az országban csak itt élő ritka indiai orrszarvú három egyede az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram keretében él Nyíregyházán. A legfiatalabb, ivarérett nőstény, a 7 éves Aruna 2014-ben érkezett Berlinből, a 14 éves apaállat, Hans 2006-ban Nürnbergből, míg a 10 éves anya, Jasmin 2010-ben Planckendaelből került az ország legnagyobb vastagbőrű gyűjteményével rendelkező Nyíregyházi Állatparkba.


A kis állat születésére - mely igazi zoológiai szenzáció - már több éve vártak a szakemberek, hiszen komoly szakértelmet igényel, hogy természetes módon párzásra bírják ezeket a fogságban nagyon ritkán szaporodó vastagbőrűeket. Mivel a nőstény csak néhány napig fogamzóképes és egyébként magányos életmódú, nem volt egyszerű eltalálni a párzásra legoptimálisabb időpontot. Ehhez nem csak a gondozók tapasztalatára és megfigyeléseire volt szükség, hanem a park állatorvos-csapata is folyamatosan vizsgálta az állatok hormonszintjét. A vemhesség előrehaladtával már kamerarendszert is szereltek fel egy speciálisan kialakított baba-mama bokszban, ennek segítségével a születés pillanatát is sikerült megörökíteni.

Az indiai orrszarvú a Földön élő öt orrszarvúfaj egyike és a legnagyobb méretű ázsiai orrszarvúfaj. Testtömege 1800-2700 kilogramm közötti. Latin neve (Rhinoceros unicornis) elárulja, hogy egyetlen tülke van, melyet a hím és a nőstény egyaránt visel.

A 2-5 centiméter vastag, barnásszürke bőr gazdagon redőzött, az állat megjelenése így a középkori lovagok páncélzatára emlékeztet - ezért nevezik a fajt páncélos orrszarvúnak is.


Természetes élőhelyükön, Indiában és Nepálban a fiatal egyedekre a tigrisek jelenthetnek veszélyt, a felnőtt állatok egyetlen ellensége azonban csak az ember. Az egyik legnagyobb veszélyt mindmáig az orvvadászat jelenti számukra. Tülküknek ugyanis a tradicionális keleti orvoslásban gyógyhatást tulajdonítanak, fájdalom- és lázcsillapítóként, valamint nemi vágyfokozóként használják.

Emellett az emberiség létszámának növekedésével egyre nagyobb területek kerülnek művelésbe, emiatt az indiai orrszarvúak élőhelyei egyre fogyatkoznak. A népességnövekedés másik következménye az élőhelyek szétdarabolódása, aminek hatására a populációk elszigetelődnek egymástól, így az állományok genetikai változatossága erősen leromlik.

A faj védelme érdekében az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége Fajmegőrzési Programot állított fel, melynek keretében mindösszesen 73 egyedet tartanak Európában. A nyíregyházi jövevény 2018-ban a negyedik élő borjú volt, nagy örömet okozott a világ fajmegmentéssel foglalkozó szakembereinek is.