KULTÚRA
#nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház
Névtáblát kapott a Móricz Zsigmond Színház
Régi hiányosságot pótolt a színház vezetése, mikor végre felkerült a teátrum neve a nyíregyházi színház épületére - derült ki a mai sajtótájékoztatón, ahol az idei évadra új és „nagy visszatérő” rendezőket, ismert és fiatal vendégművészeket, különleges repertoárt jelentett be a Kirják Róbert.

A Rózsakert Szabadtéri Színpad megnyitása, a Meseautó című előadás duplázása után két nappal a Móricz Zsigmond Színház ma tartotta hagyományos évadnyitó társulati ülését. 22-én átadják a felújított Bencs villát, 24-én pedig kezdődik - immár 17. alkalommal - a színház szervezésében a VIDOR Fesztivál.

Az új évad is izgalmas lesz - mondta az igazgató. Hat nagyszínpadi, négy kamara és két művész stúdiós bemutató várja majd a nézőket. A társulati ülés zárásaként felavatták a színház homlokzatának vésett feliratát, mely a legutóbbi felújítás óta hiányzott az épületről.

A Rózsakert nyitó előadásai után nagy közönségkedvencek és három premier szeptemberben

A Szabadtérit nyitó Meseautót két nap is teltházzal, csaknem 2000 néző előtt játszották. A Szente Vajk nevével fémjelzett nyitó darab hatalmas siker és a nézők visszajelzései alapján nagy valószínűséggel nemcsak a bérletesek számára lesz vonzó szeptember 15-től, hanem bérletszünetben, egész évadban műsoron marad. Ahogy a nagy közönségkedvenc, a szintén Szente Vajk által rendezett Sherlock Holmes - A sátán kutyája vagy a Rózsák háborúja, mely darabok szeptemberben közkívánatra több alkalommal láthatóak majd.

Ugyancsak az évad első hónapjában, 7-én mutatják be Keresztes Attila rendezésében A rettenetes szülők című darabot a Krúdy Kamara színpadon Pregitzer Fruzsinával és Horváth László Attilával főszereplésével.

Verebes ismét Nyíregyházán rendez

A magyarországi színházi szakma élvonalába tartozó rendezők közül idén a hosszú idő után visszatérő Verebes István és Zsótér Sándor, valamint a rendszeresen Nyíregyházán dolgozó Keresztes Attila, Tasnádi Csaba, Szente Vajk, Bal József, Halasi Dániel jegyeznek majd egy-egy produkciót, az először érkezők között pedig lesznek tapasztaltabbak (Simon Kornél, Szikszai Rémusz) és rendezőpályájuk elején járók is, mint a tavalyi évadban a Don Carlos címszerepét alakító Horváth Illés. A vendégek mellett természetesen a színház művészeti vezetésében dolgozó alkotók is színpadra állítanak egy-egy előadást; Göttinger Pál a Bob herceg új verzióját készíti el a nagyszínpadon, Sediánszky Nóra pedig A kis hableányt dolgozza fel a legkisebbek számára a Művész Stúdióban.

A bemutatók sorában a már ismert, népszerű darabok közt egy-egy váratlan újdonságot, színházi csemegét is színre visznek Nyíregyházán

A megkerülhetetlen klasszikusok (Shakespeare, Csehov) mellett ismert történetek új adaptációit láthatja a közönség, mint például a Hamupipőke vagy Francis Veber: Balfácánt vacsorára! című darabja. Ugyanakkor az irodalmi kuriózumnak számító szerzők műveiről sem kell lemondani, hiszen ebben az évadban látható lesz például Jean Cocteau és egy új magyar dráma: Dragomán György Kalucsnija.

Az előző évad műsorából a közönség továbbra is láthatja kedvenceit: a nagy érdeklődésre való tekintettel műsoron marad a Hello, Dolly!, a Sherlock Holmes – A sátán kutyája, az Illatszertár, A Chicago, A balek, A Leenane szépe, A főfőnök, és A rózsák háborúja.

Vendégjátékok, vendégművészek

A vendégjátékok sorát június elején a Szatmárnémetiben bemutatott Szibériai csárdás kezdte, majd az Illatszertár szerepelt nagy sikerrel több színházi versenyprogramban is. A Pécsi Országos Színházi Találkozón az előadás elnyerte a közönségzsűri különdíját, Horváth László Attila pedig a színészzsűri legjobb férfi alakításáért járó különdíját vehette át.

Idén is számos vendégművészt köszönthet majd a színház, egyrészt olyan népszerű és nagyra becsült nevekkel találkozhat a közönség, mint Kerekes Éva és Kaszás Gergő. A Színház- és Filmművészeti Egyetemről Bajor Lili, Koroknai Sándor, A balekban már látott Fehér András, a Kaposvári Egyetemről Varga Fekete Kinga, valamint a Magyar Színiakadémiáról Kováts Vera és Venczli Zóra érkezik majd hozzánk.

- FrissMédia -