PUZZLE
#madár
#madárles
#gólya
#cinege
Nemsokára indul a Téli madárles madárszámlálási akció
Téli madárles címmel második alkalommal hívja az érdeklődőket kilenc héten át tartó országos madárszámlálásra a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A december 28-án kezdődő és 2024. február 28-ig tartó akció célja a lakosság bevonása a környezetükben élő madarak megfigyelésébe, a védelmüket is segítő "közösségi tudomány" (citizen science) jellegű adatgyűjtésbe - közölte az MME december 20-án az MTI-vel.

Mint írták, Magyarországon tavaly volt az első, téli madáretetőket és ezek környékét célzó lakossági adatgyűjtés. A 121 faj 85 750 egyede között a mezei veréb, a széncinege és a házi veréb volt a három leggyakoribb.

Az adatok beküldését az MME által fejlesztett, Android és iOS rendszert használó telefonokon és tableteken is működő Turdus applikáció könnyíti meg. Az okostelefont nem használók egy internetes adatbázisban is rögzíteni tudják a megfigyeléseket. Az adatbázisból négyféle, azonnal elérhető, dátumra szűrhető statisztikai összesítést lehet lehívni, ami bárki számára elérhető.

Idén egy MME saját márkás távcsövet is nyerhetnek azok, akik a kilenchetes számlálási időszakban legalább hat héten át szolgáltatnak adatot.

Az EU LIFE Nature alapja által a "Közösen a természetért" pályázat (LIFE NGO4GD/HU/000037) keretében támogatott Nagy téli madárles egyike az MME TermészetLesen elnevezésű programjának, amelynek célja a lakosság bevonása a madarak és más állatok megfigyelésébe.

A téli akció mellett márciustól újra indul a tavaszi időszakban megfigyelhető állatokra kialakított adatgyűjtés, a Tavaszi természetles, továbbá a fecskéket és gólyákat leltárba vevő két felület, a Fecskeles és Gólyales is. Már fogadja az adatokat az új TOTEM adatbázis is, amely a különböző okból elpusztult, vadon élő gerinces állatok adatainak gyűjtésére szolgál.

-MTI-