18 FIGYELEM!
Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúakra károsak lehetnek.
Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves" gombra és a tartalom elérhető lesz.
Elmúltam 18 éves Nem múltam el 18 éves
KÉK FÉNY
#brutális gyilkosság
#DNS
#Máriapócs
#vád
#bíróság
#védő
#bizonyíték
Nem kizárt a felmentés a máriapócsi emberölés ügyében
Akár felmentő ítélet is születhet bizonyítottság hiányában a 2010-ben Máriapócson nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt folyó büntető perben. A Nyíregyházi Törvényszék tárgyalásán a vád- és a védőbeszéd hangzott el, majd a bíró elnapolta az ülést.

2010 szeptemberében megöltek máriapócsi otthonában egy 75 éves férfit. Akkor nem sikerült lezárni a nyomozást, de 2020-ban a rendőrség újra elővette az ügyet, és a 2010-ben is képbe került 45 éves férfit 2022-ben minősített emberöléssel vádolták meg. A vád gyakorlatilag egyetlen egy DNS-azonosságra épül, valamint arra a tényre, hogy a férfi a tettet követően meglehetősen gyorsan elhagyta a települést. Ez és a közvetett bizonyítékhalmaz együttes értékelése alkalmas volt a vádemelésre. Az ügyész vádbeszédében sorra vette a bizonyítékokat, megállapítása szerint megfelelően, minden kétséget kizáróan bizonyított a vádlottra rótt bűncselekmény. Az egyébként többször elitélt terheltre az ügyészség életfogytiglant kért, azzal a feltétellel, hogy leghamarabb 35 év múlva vizsgálják felül, hogy feltételesen kiengedik-e.

A védőbeszédében az ügyvéd rámutatott arra, hogy a közvetlen bizonyítékok nem támasztják alá a vádat minden kétséget kizáróan. Ugyanígy érvelt a közvetett bizonyítékokkal kapcsolatban is.


A vádirati tényállás szerint 2010. szeptember 22-én B. Róbert előbb ismerőseivel kártyázott, majd elment az egyik helyi presszóba, ahol tovább italozott. Itt elfogyott a pénze, ezért este nyolc után nem sokkal elhatározta, hogy a szórakozáshoz pénzt fog szerezni. Elment a nyugdíjas áldozat máriapócsi családi házához, a nyitott kiskapun bejutott az udvarra, majd a szúnyoghálót kivágva a bukóra hagyott ablakot kinyitotta, és bemászott a lakásba.

Összesen két DNS hordozót találtak a nyomszakértők, ebből csak egy mintából tudtak DNS-t izolálni, mivel a másik minta, amit a szobában bent talátak, vérrel szennyezett volt, ezért alkalmatlan volt a vizsgálatra. A vádirati tényállás szerint a idős férfi támadója brutálisan agyonverte őt.

A vádiratban ez áll: "A szobában alvó nyugdíjas férfi felébredt, és magához vette a párnája alatt tartott riasztópisztolyt: A támadó azonban ezt kicsavarta a kezéből, és a pisztollyal legalább húsz alkalommal az áldozata fejére ütött. Az idős férfi rendkívüli fájdalommal járó koponyacsonttöréseket és agyzúzódást szenvedett el, és a helyszínen meghalt."

Az ügyvéd úgy véli, hogy ilyen brutális bántalmazás következtében kizárt, hogy a vádlott DNS-hordozóját nem tudták kimutatni a szobában.

A Nyíregyházi Törvényszéken folyó tárgyaláson a vádlott nem tett beismerő vallomást.

A terhelt azt elismerte, hogy találkozott azon a héten a sértettel, és vele is italozott, ám azt tagadta, hogy járt a lakásában. Így arra jelenleg nincs ésszerű magyarázat, hogy állításával szemben a DNS-hordozója hogyan került az ablak kilincsére.

Az ügyben több furcsaság is van. Például az, hogy az idős áldozatot ruha nélkül, vérbe fagyva fedezte fel ismerőse a tettet követő harmadik napon. A nyomozás kezdeti szakaszában nem zárták ki, hogy valamilyen szexuális indíttatású szála is lehet az ügynek. Azonban ez a szál a többihez hasonlóan nem volt elég erős ahhoz, hogy legalább a gyanúsításig eljussanak a nyomozók. Miközben voltak adatok arra vonatkozóan, hogy az ügy egyik tanúja és rokonai hasonlóan hálóztak be idős embereket.

Az ügy bizonyítási eljárása befejeződött, a következő tárgyaláson a vádlott mondhatja el véleményét az utolsó szó jogán, majd a bíró 15 napon belül kihirdeti az ítéletet.