AKTUÁLIS
#aradi vértanúk
#nők
#Evangélikus Nagytemplom
#hősök
#gyásznap
Nem csak a férfiak voltak hősök
Mint írtuk korábban, Nyíregyházán a hagyományokhoz híven a nemzeti gyásznapon megemlékeztek az aradi vértanúkról az Evangélikus Nagytemplomban. Délután, az eredetileg a Kállói utcai Damjanich laktanyában, 1971 szeptemberében felavatott, majd 1996 októberében az új helyére áthelyezett Damjanich János szobrát koszorúzták meg.

A koszorúzáson a Nyíregyháza Köznevelési, Kulturális és Sport Bizottság elnöke, Halkóné dr. Rudolf Éva araradi vértanúk özvegyeire emlékezett. Mint fogalmazott, a vértanú feleségek is hősök voltak, a harcokban is részt vettek férjük oldalán.

Lelki támaszt nyújtottak párjuknak, akik a szabadságharc leverése, majd férjük kivégzése után komoly üldöztetésnek voltak kitéve. Halkóné szólt arról is, hogy ilyen megpróbáltatások közepette felnevelték gyermekeiket, "sőt egyesek más vértanúk gyermekeit is", végig őrizték mártír férjük és a szabadságharc emlékét.

A megemlékező beszédet követően a Móricz Zsigmond Általános Iskola tanulói néma főhajtással helyezték el az általuk készített csákókat a szobor két oldalán sorakozó oszlopokon.

A Fegyveres Erők és Rendvédelmi Szervek Nyugdíjas Klubjának Honvéd Népdalköre '48-as dalokat énekelt. A program végén a városi és a katonai szervezetek képviselői elhelyezték koszorúikat Damjanich János szobránál.