PUZZLE
#nébih
#visszahívott termék
​Nébih: császárszalonnát hívott vissza a Penny-Market Kft.
A Penny-Market Kft. visszahívja a forgalomból a Dárdás főtt, füstölt, gyorspácolt, 300 gramm kiszerelésű császárszalonnát nem jelölt szója allergén miatt - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

A hivatal kéri a szójára érzékeny vásárlókat, hogy a 111723 tételszámú, 2023. augusztus 22. minőségmegőrzési idővel rendelkező, MITROS Fleischwaren doo. által gyártott termékeket ne fogyasszák el.

A Dárdás császárszalonnát a vásárlás helyén visszaveszik, a vételárat blokk nélkül is visszatérítik.

A Nébih az oldalán jelezte: az Európai Unióban jogszabály írja élő, hogy az élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni a leggyakrabban allergiát vagy intoleranciát okozó összetevőket, egyebek mellett a glutént tartalmazó gabonaféléket, rákféléket, tojást, halat, földimogyorót, szóját, tejet és a dióféléket.

Hozzátették, hogy túlérzékenységi reakciót legtöbbször fehérjék és csak az arra érzékeny egyénekben idéznek elő. Az immunválasz lehet azonnali vagy késleltetett reakció, az élelmiszer allergiák nagy része azonnali. Az allergia leggyakrabban bőrtünetek (kiütés, pirosodás, ekcéma), légzőszervi tünetek (orrfolyás, asztma) és emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, puffadás) formájában jelentkezik.

-MTI-