PUZZLE
Szórakozás
#Budapest
#turizmus
#látványosságok
#bazilika
#séta
#Margitsziget
#Várkert Bazár
Miért ne lennénk turisták Budapesten?
A Balaton és a wellness szállók mellett Budapest is egyre népszerűbb a belföldi turisták körében. Rengeteg mindent lehet a fővárosban csinálni, rengetegféle módon. Lehet vagyont elkölteni és lehet egy fillér nélkül róni az utcákat-tereket.

Lehet turistának lenni a saját országunkban, ami egészen különleges érzés - mintha kis időre kiszakadnánk a való világunkból. Igaz, mindig, mindenhol mindenki turista, tán csak a saját házában nem. De a szomszéd utcában már igen. Vágjunk hát neki!

Induljunk ki a Bazilikától. Ami, ha a Duna felől kukkantunk be rá a Zrínyi utca sarkáról, különösen ünnepélyesen magasodik a viszonylag szűk sétálóutcából kiöblösödő téren. Tudta Ön, hogy a Szent István bazilika lett a legnépszerűbb látványosság a Parlament után Budapesten? A főváros legmonumentálisabb, Hild József tervezte templomát 1905-ben szentelték fel, azóta sok történelmi eseményt, Szent Jobb körmenetet látott már. A lenyűgöző épületet mindenképpen érdemes megnézni, ha a fővárosban járnak. Önök voltak-e már a Bazilikában? Mert az a helyzet, hogy sokkal több külföldi turista keresi fel, mint belföldi. De miért? És aki ott jár, miért nem megy fel az ország harmadik legmagasabb épületének a tetejére? A Bazilika 96 méteres, egyedül a Parlament és az esztergomi bazilika előzi meg. A tetejéről nyíló körkilátás Budapest attrakcióinak egyik legfontosabbika. Fogadjunk, hogy az olvasóknak csak körülbelül a 10 százaléka járt fent és látta onnan a város csodáit. Pedig nagy kaland ez Budapest tetején.

A városban az utóbbi években teljesen újjászülettek a közterek. Sétáljanak el az Akvárium mellől, nézzék meg, mi lett az egykori Engels téri busz-pályaudvarból. Telepedjenek le a fűben, nézzék, hogy csobog a Danubius kút az Erzsébet téren. Sétáljanak a Fashion Streeten végig, nézzék meg, mi a kínálat a kirakatokban. Amikor sétálgatunk, az tényleg semmibe nem kerül, egyszerűen csak jobbra-balra kell kapnunk a tekintetünket és már láthatjuk is, hogy milyen üzletek nyíltak, mi a világtrend. Kicsit úgy érezzük, hogy mi is turisták vagyunk és ez nagyon jó.


Vagy kanyarodjunk ki a Margitszigetre. Az egykor kopott, aztán egyre színesebb zöldterület teljesen újjászületett tavaly nyárra, a vizes világbajnokságra. A szökőkútban klasszikus, pop vagy éppen gyerekzenére táncol a víz, esténként fényre is. Kényelmes ülő- és fekvőbútorok várnak ránk az öreg platánok árnyékában. Az egykori rózsakertben sokféle virág pompázik, a mini állatkertben pónizhatnak a gyerekek, bringó hintóval vagy golfkocsival járhatjuk be az egész szigetet, útba ejtve az Árpád-kori kolostor romjait, a Víztornyot, a Művészek Sétányát vagy éppen a Japánkertet. Már enni-inni is ülve lehet, szépen rendben tartott mosdókat találunk, ha kedvünk tartja, rekortán pályán futhatjuk körbe a szigetet, aztán csobbanhatunk az újjáépített Palatinus strand vagy a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda medencéiben. Ahogy Szerb Antal írta az ország egyik legrégibb természetes parkjáról, „itt szoktunk gyermekek lenni, és itt szoktunk megöregedni”.

Aztán sétáljunk át Budára. Nézzük meg a csodásan helyreállított Várkert Bazárt. Szüleink-nagyszüleink egykori legendás ifjúsági parkja évtizedekig volt szégyenfoltja a városnak omladozó, életveszélyes falaival. Aztán 2014-re ez is újjászületett, szebben ragyog, mint valaha. Függőkertjén át feljuthatunk a Várba, de előtte még jó néhány kiállítást nézhetünk meg a falak között, ahol rangos rendezvényeket is szerveznek. Ha hétvégén megyünk, jó eséllyel színes kavalkádba, műsorba, ételbe-italba botlunk, mert a Várkert Bazár előtti hatalmas téren szinte mindig történik valami. Közösségi térként újjászületett az egykori kaszinó is, Ybl Miklós valamikori Vízháza. És ezzel a legkényesebb turistaízlésnek is megfelel már az egykor oly szégyellni valóan romos környék a budai királyi kert és a vízpart között.

Ha pedig megéheznének, várja önöket a gasztróforradalom. A nyüzsgő Budapest rendkívüli bor és gasztrókalandokat is ígér: a világszínvonalú Michelin csillagos éttermek mellett az elérhető árú minőségi gasztronómia is jelen van, a magyar fogásokat felszolgáló éttermek mellett virágzanak a nemzetközi specialitásokat kínálók a mexikóitól az oroszon át az indiaiig, japánig. Hagyományos és újhullámos kávézók, rafinált és formatervezett sütiket kínáló cukrászdák, a szezon legfrissebb fogásait kínáló piacok, borbárok, kézműves sörözők, éjszakai bulihelyszínek és reggeliző helyek - talán nincs is olyan műfaj, amiben ne találna mindenki kedvére valót a főváros gasztronómiai térképén.