PUZZLE
Életmód
#kutya
#állatok
#munkahely
#állatbarátok
#kutyabarát
#állatbarát munkahely
Miért jó, ha házi kedvenceket is lehet vinni a munkahelyre?
Az Egyesült Államokban egyre több vállalat teszi lehetővé, hogy az emberek a házi kedvenceiket is magukkal vigyék, ennek kedvező hatásai pedig az emberek munkateljesítményében is megmutatkozhatnak.

A kutyák mellett egyre gyakoribbak a profiljukban, méretükben is egészen különböző munkahelyeken a cicák és a kisebb állatok, például hörcsögök is. Természetesen nem mindenki örül a kedvenceknek, ettől függetlenül nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy mások számára ez viszont nem csak örömet jelent, de kifejezetten hasznos is lehet. Nézzük, milyen jó hatással vannak az állatok a munkahelyen!

Csökkenő stressz

Egy, a Workplace Health Management nevű lapban megjelent kutatás szerint az állatok jelenléte nyugtató hatással volt a munkavállalókra, és csökkentette a stresszt – függetlenül attól, hogy saját kedvenc volt a munkahelyen, vagy valaki másé. A kutatás során 45, magas vérnyomástól szenvedő brókert két csoportra osztottak. Mindkét csoportban vérnyomáscsökkentőt kellett szedniük az embereknek, de az első csoport egy kutyust is „örökbe fogadott”. Hat hónappal később megfigyelték, hogy az első csoport brókerei, akik a kutyust befogadták a munkahelyükre, nyugodtabbak voltak még az igen feszült helyzetekben is, mint a csak gyógyszert szedő társaik.

Cica a munkahelyen

Az állatok simogatása során a szervezetünkben oxitocin termelődik (Forrás: purina.com)

Azzal, ha állatokkal foglalkozunk – játszunk velük, simogatjuk őket – a szervezet egy oxitocin nevű hormont termel, amely csökkenti a stresszt, és vérnyomás-csökkentő hatást is kifejt – de az immunrendszerre is jó hatása lehet, és a depresszió ellen is „hasznos”. Egyben a kortizol nevű hormon termelése is csökken, amely többek között a depresszióval és a szorongással hozható összefüggésbe.

Közösség

A házi kedvencek jelenléte segít a munkatársak közötti hatékony együttműködés és viszony javításában, valamint jóval befogadóbbá, barátságosabbá és meghittebbé válik a dolgozók számára környezet, ha egy állat jelen van. Az emberek az állattal való interakcióval párhuzamosan akár olyan kollégáikkal is szóba elegyedhetnek, akikkel talán nem is találkoztak volna, mivel például egy másik osztályon/teremben dolgoznak. Persze, ha a dolgozók többsége megismeri egymást, azzal máris „családiasabbá” válik a környezet, ami szintén pozitív hatás lehet.

Kutya a munkahelyen

Az állatok összehozzák az embereket (Forrás: benefitspro.com)

Javítják a hangulatot

A kedvencek sokak életébe csempészhetnek kellemes pillanatokat a munkahelyen kívül, és akár ott is. A dolgozóknak pozitív élménye keletkezhet a munkahelyről, ami a munkamorálon is sokat lendíthet amellett, hogy a dolgozók teljesítményét is javíthatja. Végül, de nem utolsó sorban, a munkaadóval szemben is jó benyomása alakulhat ki az embereknek. Amennyiben pedig a munkahelyre a saját kedvencét viszi valaki, már csak azért is teljesíthet jobban, mert nem kell hazarohannia, hogy gondoskodjon az egész nap egyedül, a lakásban kuksoló állatról, és nem kell miatta aggódnia sem: nyugodtan dolgozhat, hiszen a kedvence mellette van.

Kutyus és emberek

Az állatok a hangulatot is javíthatják, és barátságosabbá tehetik a munkahelyet (Forrás: fivetreats.com)

Mire kell figyelni?

Bár számtalan jó hatása lehet, ha a munkahelyre házi kedvencet is lehet vinni, mindig tekintettel kell lenni azokra, akik számára valamilyen egészségügyi problémát jelent az állatok jelenléte. Az emberek 15-30 százaléka allergiás valamilyen „állatszőrre”, amit komolyan kell venni, hiszen ez adott esetben nem „csak” tüsszögésben nyilvánul meg, de asztmás roham, illetve komoly légzőszervi problémák is együtt járnak vele.

Mások egyszerűen félnek bizonyos állatoktól, így számukra nem jó, hanem egyenesen szörnyű élmény volna, ha a munkahelyükön egy ilyen állat közelében kellene lenniük.

A hasonló esetek elkerülésére természetesen minden esetben úgy kell szabályozni a munkahelyi „állattartást”, hogy a dolgozók véletlenül se árthassanak a többieknek a házi kedvencükkel.

Kutya a munkahelyen

Azokra is gondolni kell, akik félnek az állatoktól, vagy például allergiásak rájuk (Forrás: CNBC.com)


Forrás : www.eloben.hu