KULTÚRA
Fesztivál
Mi legyen Nyíregyen 2.0
Nyíregyháza önkormányzata ismét ifjúsági hetet rendez a Helló Nyíregyháza városi nagyrendezvény köré a fiatalság, a fiatalok ötletei alapján. Ma 14 órától indultak a megyeszékhely főterén, a Kossuth téren a vonzó programok.

Ahogyan 2018-ban, most is a főtéren állították fel a színpadot, ahol a 14 órai kezdést követően fellépett a nyíregyházi Zajártalom és a The Moon, Késő délután érkezik a K-POP stílust népszerűsítő Lot:us, AYA és a M.Y.Unit tánccsoport, a szablya- és kardvívó hagyományokat ápoló Simonyi Óbester Szablyavívó Iskola, valamint dráma és néptánc csoportjaival a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola.

Ezenkívül gyermek aerobic-bemutató tart a Zelk Zoltán Angol-Német Kéttannyelvű Iskola Aerobik Szakkör csapata. A teljesség igénye nélkül: lesz zsonglőr és bűvész, arcfesték, smink, körömfestés, kézműves foglalkoztató, társasjáték klub, streetball, belvárosi labirintusfutás. A tartalmas rendezvényt a Folkfusion Band koncertje zárja. A rendezvény ideje alatt több szervezet is népszerűsíti tevékenységét a Városháza előtti téren.



Az ifjúsági hét folytatásaként, holnap immáron harmadik alkalommal rendezik meg a Nyíregyházi Ifjúságkonferenciát a Váci Mihály Kulturális Központban. A délelőtti plenáris előadásokban szó lesz a többi között a felnőtté válás nehézségeiről valamint a fiatalkori addikciók kezelési lehetőségeiről. De betekintést kaphatnak az érdeklődők a mesterséges intelligencia és a robotizáció hatásairól és tájékozódhatnak a kárpátaljai magyar fiatalság helyzetéről, megmaradásuk főbb kérdéseiről.

Még mindig csütörtökön, de már délután tematikus workshopokkal várják a fiatalokat, például új terápiás módszereket dolgoz fel a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum műhelye.

Érdekesnek ígérkezik a „Fiatalok határok nélkül” címet viselő munkacsoport munkája, ebben szatmárnémeti és beregszászi szakemberek és fiatalok dolgoznak helyi szakértőkkel együtt a konferencián elhangzott gondolatokkal kapcsolatban. Emellett a számítógépes játékok tanulást segítő, kompetencia- és képességfejlesztő lehetőségeiről tanácskoznak, valamint életszerű helyzeteket szimuláló kreatív projekttervező játékkal játszhatnak a résztvevők kisebb csapatokba szerveződve.



A műhelymunkákkal párhuzamosan nagyszámú fiatal közreműködésével, world café beszélgetéseket tartanak a következő témákban: függőségekről tabuk nélkül, számítógépes játékok mint tanulást segítő és képességfejlesztő eszközök, valamint projekttervezés fiataloknak, robotika, munkaerőpiac, pályaválasztás, pályaorientáció és közösségi média (vloggerek, bloggerek, youtuberek).


- FrissMédia -