AKTUÁLIS
#nyíregyháza
#ifjúsági
Mi legyen Nyíregyen? - videó
Ezzel a címmel hétfőtől Ifjúsági napokat tartanak Nyíregyházán, ahol számtalan fiataloknak szóló programmal várják az érdeklődőket. A fiatalok azt mondják: „Legyen játék!”, „Legyen cool-túra!”, „Legyen tánc!”. Az önkormányzat, az ifjúsági, valamint az ifjúsággal foglalkozó szervezetek - élükön az Ifjúsági Kerekasztallal, azt mondták: legyen Nyíregyházán egy hét, ami az ifjúságnak és az ifjúságról szól.

Hétfőn valószínűleg sok szülő örült, hogy végre a kölök kimozdult a szobájából, s a délutánt a szabadban tölti. Merthogy legyen játék, ezért az e-sport rajongókat Nyíregyházán a Kossuth térre várták, ahol kipróbálhatták a virtuális világ rejtelmeit és a legújabb számítógépes játékokat.

Ugyanitt lehetőség nyílt a Minecraft-ot kipróbálni, ami egy sandbox open world (nyílt játékterű) stílusú videojáték, amiben a világ blokkoknak (angolul: block) nevezett kockákból áll, melyek fölött a játék teljes szabadságot ad. A játékban szerepelnek különböző lények (emberek, állatok, szörnyek) is.

A tér egy másik szegletében belvárosi tájékozódási futás részesei lehettek, akik vállalkoztak a három szintből álló pálya teljesítésére. Surányi Gábor, a Denevér Barlangkutató és Szabadidősport Egyesület edzőjének koordinálásával több tucat fiatal vágott neki egy-egy távnak.

A tájfutás a tájékozódási sportok egyike, egy olyan atlétikai jellegű futósport, ahol a versenyzőnek térkép és tájoló segítségével a térképen feltüntetett ellenőrzőpontokkal kijelölt pályán, a pontokat többnyire előírt sorrendben érintve, a legrövidebb idő alatt kell végigfutnia.

A denevérek az Ifjúsági Kerekasztal felkérésére érkeztek a rendezvényre. Itt beszélgettünk az edzőjükkel.


FM.: Mennyire lehet bevonni a fiatalokat a szabadidős sportokba, illetve kirántani őket a virtuális világból?

S.G.: A mai fiatalok, mindamellett, hogy szeretnek a számítógép előtt ülni, egyre nyitottabbak a sportolásra és a szabadidős tevékenységekre. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy egyesületünk barlangkutató tevékenységgel is foglalkozik, ami extrém sportnak számít, ami a fiataloknak kimondottan csalogató.


FM.: Országosan, s ezen belül a megyénkben hány tagja van az egyesületnek?

S.G.: Országosan, mivel több sportágat művelünk - ebből nekünk a fő sportág a tájékozódási futás, illetve a barlangászat – barlangász 4-5 ezer, tájékozódási futó 3 ezer leigazolt versenyző van, és több ezren szabadidős sportként űzik a tájékozódási futást. Szabolcs-Szatmár Bereg megyében négy egyesület koordinálásával mintegy 100 igazolt versenyző van. Szabadidős tevékenységként további 100-150-en vesznek részt rendszeresen az egyesületek versenyein.


FM.: Jövőre ünnepli a Denevér csoport fennállásának negyvenedik évfordulóját.

S.G.: A csoport 1979-ben alakult a Honvéd Bottyán Egyesület Denevér Barlangkutató szakosztályakénr. Az egyesület 2010-ben alakult újra, immáron önálló egyesületként, és ekkor kezdtünk el foglalkozni tájékozódási futással. Ugyanakkor szervezünk teljesítménytúrákat, barlangászatot is. Egyesületünkből többen tagjai a Magyar Barlangi Mentőszolgálatnak is, így gyakorlatilag mentési feladatokban is reszt veszünk.


FM.: Mi a negyven év legnagyobb sikere?

S.G.: A legnagyobb eredmény, hogy az egyesületen belül van több gyermek, akiket sikerült szerelmessé tenni és bevonni ebbe a sportágba. Csapatszinten az egyesületben több országos bajnoki címet értek el gyermekversenyzőink a Trail-O szakágban, illetve az elmúlt két évben a csapatversenyeket is ők nyerték. Trail-Orienteering a tájékozódási sportok egy fajtája, melynek szabályait és körülményeit úgy alakították ki, hogy mozgássérültek edzhessenek és versenyezhessenek benne.


A beszélgetésre az eredetileg a Szarvas utcai irodaház földszintjén lévő Labor Café ideiglenesen kitelepült kávézójában került sor. A Labor Café Nyíregyháza első alulról szerveződő közösségi tere, ahol egyedi megoldásokat kínálnak közösségi problémákra. Mottójuk: Együtt, veled, veletek.

A Labor Café adománykávézóját üzemeltető Tabulapláza Alapítvány kurátorával, Fekete Évával beszélgettünk.

FM.: Az országban talán elsőként nyitottak olyan kávézót, közösségi teret, melyet adományokból tartanak fent immáron harmadik éve. Mik a tapasztalatok?

F.É.: A jó példa ragadós, most már egyre több nyílik az országban és a régióban is, hiszen látják az emberek, hogy működik a dolog. Szerintem pusztán csak annyi kellett, hogy valaki elkezdje, hiszen nem is annyira idegen ez a megoldás, mit ahogyan első hallásra tűnhet. Valakinek el kellett kezdenie, még ha a kezdet nagyon nehéz is volt. Különösen úgy, hogy az üzleti modell teljes egészében adományokra, közösségi összefogásra épül.

Fekete Évával készült riportunkat a cikk második felében olvashatják. Addig is nézze meg látványos videónkat a hétfői eseményekről, melyek közt a nyíregyházi BMX egyesület hajmeresztő bemutatója is helyet kapott.


- FrissMédia -